A+ A A-

Mešihat IZBNJ organizovao edukativni seminar „Islam u Njemačkoj - izazovi, šanse i perspektive“

U subotu, 07.10.2017.g. u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj održan je edukativni seminar na temu "Islam u Njemačkoj - izazovi, šanse i perspektiva".

Predsjednik IZBNj, muftija Pašo ef. Fetić  u svom uvodnom  obraćanju  spomenuo je, da je cilj ovoga seminara bolje međusobno  upoznavanje, ali i  da učimo jedni od drugih, te da tragamo za najboljim organizacionim rješenjima Islamske zajednice i odnosima sa društvenim institucijama. Izrazio je zahvalnost svim referentima koji su pronašli vremena uzeti učešća u ovom seminaru, a učesnike  pozvao da iskustva sa ovog seminara prenesu na nivo medžlisa i džemata.

Kroz program, u ulozi moderatora, vodio je sekretar IZBNj Adem Hasanović. U prvom dijelu riječ je dao Muhamedu Jugi iz Islamske zajednice u BiH, koji je zajedno sa Muhamedom Fazlovićem, zbog ovoga seminara doputovao u SR Njemačku. U svome izlaganju Jugo je predstavio strukturu i sistem rada IZ u BiH. Nakon njega prisutnima se obratio bivši predsjednik IZBNj Edin Atlagić, koji je govorio na temu "Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - stuktura i ustrojstvo. Perspektive". Na kraju ovoga dijela riječ je dobio Muhamed Fazlović koji je govorio na temu dijalog i odnosi među religijama.

Nakon diskusije i kratke pauze otvoren je drugi dio  seminara. U ovom dijelu  govorilo se o islamskoj tradiciji Bošnjaka.

Za IZBNj predstavljalo je veliku čast ugostiti Dr. Michaela Blume. Kroz svoje djelo "Islam u krizi", koje je u njemačkom društvu sve poznatije, došao je na ideju govoriti na temu "Islam u krizi - da li bošnjački islam nudi riješenje?". Nakon njega riječ je dobila dr. Dževada Šuško, koja je referirala na temu "Bošnjaci kao autohtoni evropski muslimani. Uvod u islamsku tradiciju Bošnjaka".

Nakon ručka, sa predavanjem Dr. Ertugrul Sahina sa Goethe Univerziteta na temu "Islam u Njemačkoj: Ustavno uređenje i politički diskursi", otvoren je i treći dio seminara. Nakon Dr. Sahina, prisutni su imali priliku slušati predavanje na temu "Mediji" od strane slobodnog novinara Erena Güvercin.

Pri kraju seminara prisutnima se obratila gospođa Maja Jurčić iz Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke. Gospođa  Jurčić obnaša funkciju referenta na polju Njemačke islamske konferencije i međureligijskog dijaloga sa Islamom. U svom predavanju govorila je na temu "Njemačka islamska konferencija - Ciljevi, način rada i rezultati“.

Mešihat IZBNJ zahvaljuje se svim referentima i učesnicima ovog edukativnog seminara uz nadu da će u budućnosti biti organizovani ovakvi   seminari i na nivou Medžlisa.

  • 20171007_18132620171007_181326