Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

U subotu, 7. oktobra 2017. uspješno je okončan maraton mira od džamije do džamije imama Nazifa Topuza, koji je trčao od mjesta gdje je sagrađena prva džamija u Sloveniji – Loga pod Mangartom, do džamije u Ljubljani. Dužina maratona iznosila je oko 140 kilometara.

  • 0101

Ispred Islamskog kulturnog centra u Ljubljani okupili su se imami, vjernici, prijatelji i rodbina imama Nazif-ef. Topuza, koji su ga dočekali i čestitali mu za uspješno okončanje maratona. Imama Nazif-ef. također su dočekali muftija prof. dr. Nedžad Grabus i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

U cilj su, također, ušli i biciklisti iz Velenja, koji su u jednom danu prevozili biciklistički maraton od Loga pod Mangartom do džamije u Ljubljani.

Prisutne je najprije pozdravio koordinator projekta Haris Muratagić, rekavši kako i na koji način su tekle pripreme i realizacija oba maratona. Zahvalio se svima koji su pomogli realizaciju ovih aktivnosti, te čestitao učesnicima oba maratona uspješno okončanje ovoga projekta.

Prisutnima se obratio i imam Nazif Topuz, najprije se zahvalivši muftiji prof. dr. Nedžadu Grabusu za ideju i podršku pri realizaciji ovog važnog projekta. Također se zahvalio i svojoj porodici, koja mu davala podršku tokom maratona od Loga pod Mangartom do Ljubljane. Zahvalio se i svim prisutnim, koji su ga svojim dolaskom podstakli da sa sličnim projektima nastavi i u budućnosti. Nazif-ef. je kazao da je za ljude najvažnija poruka mira, jer ljudi samo u miru mogu ostvariti svoje snove.

Gradonačelnik Zoran Janković, čestitao je imamu Nazifu Topuzu i biciklistima za uspješan poduhvat kojeg su iskazali kroz ovaj maraton. Kazao je da je važno razvijati svijest o zajedničkom životu i vrijednostima koje nas povezuju i svojim postupcima pomagati da se to ostvari. Maraton imama Topuza je dobra poruka svima nama: živjeti u miru i zalagati se za mir među ljudima – zaključio je gradonačelnik Janković.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus, idejni predlagač i pokrovitelj maratona mira od džamije do džamije, kazao je da je imam Nazif-ef. Topuz proteklih dana bio inspiracija mnogim ljudima u Sloveniji i BiH, jer je kao imam iskazao poštovanje svojim precima koji su prije stotinu godina izgradili džamiju u Logu pod Mangartom, a svojim savremenicima ukazao na vrijednost mira, poštovanja i razumijevanja među ljudima. Vjerski objekti su mjesta širenja mira među ljudima i tako mora ostati. To je važna poruka imama Nazifa Topuza i biciklista iz Velenja, koji su prevozili biciklistički maraton od Loga pod Mangartom do Ljubljane.

Podsjetimo, Islamska zajednica u Republici Sloveniji ove godine obilježava stotu godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom i stotu godišnjicu institucionalnog djelovanja u Sloveniji. Naime, časopis Slovenec je 24. oktobra 1917. najavio dolazak tadašnjeg reisu-l-uleme i vojnog muftije iz Sarajeva na otvaranje džamije u Logu pod Mangartom. Tako je stota godišnjica obilježena i sa maratonom za mir imama Nazifa Topuza, koji je trčao od mjesta gdje je bila izgrađena prva džamija u Sloveniji - Loga pod Mangartom, do džamije u Ljubljani. Njegov maraton imao je snažnu poruku mira koju je imam simbolično pronio od džamije u Logu pod Mangartom do nove džamije u Ljubljani. Maraton je započeo 2. oktobra, kada se obilježava Međunarodni dan nenasilja, jer se na taj način željela poslati poruka protiv bilo kakvog nasilja.

Stota godišnjica institucionalnog djelovanja je pečat opredijeljenosti i usmjerenja Islamske zajednice u njenom djelovanju, koji se temelji na odlučnosti i opredijeljenosti da svoj put zalaganja za mir, poštovanje, razumijevanje i toleranciju, nastavi i u budućnosti, jer je sigurna da svojim doprinosom u radu, doprinosi napretku cijelog slovenskog društva.

(www.islamska-zajednica.si

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.