A+ A A-

Pretraga pitanja

Odlazak proricatelju budućnosti

 Pitanje:

Esselamu alejkum!

Obraćam vam se povodom bitnog životnog pitanja, i interesuje me šerijatski stav i moja prava u ovoj situaciji. Naime, upoznala sam momka iz Egipta, u vezi smo skoro dvije godine,i on je posjetio moje roditelje. Moji nisu dozvoljavali vezu s njim ispočetka kad sam im rekla, ali ja sam nastavila dopisivanje skrivajući to od njih, planirajući da ih upoznam kad on dođe opet. Kad su ga upoznali, bila je izuzetno lijepa atmosfera (što ja nisam očekivala), ponudio im je sve opcije koje žele, otvaranje biznisa u Bosni ,polaganje novca na njihov račun, i ponudio je da im plati posjetu u Egipat, njegovoj kući, gdje mogu ostati koliko god žele, dok se ne uvjere kako živi. Mojim roditeljima se svidio, rekli su da će nam dozvoliti zaruke tek kad klanjaju istiharu i provjere ga, pa mu je babo rekao poslati pozivno pismo da bi on došao opet, sa roditeljima, radi daljeg upoznavanja, a onda bismo se mogli zaručiti. Međutim, nekoliko dana nakon njegovog odlaska, moji roditelji su me odveli na „savjetovanje“ kod neke hanume u blizini Zenice, a na preporuku jednog veoma poznatog sarajevskog imama.

Kažem „na savjetovanje“, jer kad smo stigli ja sam počela objašnjavati situaciju, međutim ovoj hanumi je sve bilo jasno prije nego sam ja obrazložila, da bih ja nakon nekoliko minuta shvatila da ona zapravo proriče budućnost, i manipuliše ljudima jer se poziva na Allaha i iman. Rekla je stvari tipa: „Vidim da je u pitanju neko ko dolazi s puta, nije tvoj, tvoja sreća je s drugim, doći će on kasnije u Bosnu - ne sad, roditelji će te upoznat s njim, da bi na kraju za ovog momka iz Egipta rekla čak i da je nevjernik. Ja sam se usprotivila i napustila prostoriju, međutim moji roditelji su i prije išli kod nje za razna pitanja a i jedva su dočekali neki razlog da mi na osnovu toga zabrane. Nakon tog „savjetovanja“ moji su meni već u autu rekli da nemam njihove dozvole za vezu s njim i da to prekidam kako znam.

Momka iz Egipta sam provjerila: da li govori istinu, preko prijatelja koji studira na Azharu. Posjetio je kuću njegovu, roditelje, a u komšiluku se raspitao o njima konkretne stvari koje su me zanimale.

Imam 23 godine i nije mi cilj samo da se udam, što bi mnogi dozvolili sebi da pomisle. Studiram građevinu i cilj mi je završiti studij, a momak s kojim sam u vezi samo pozitivno na mene utiče u svakom smislu, podržava me u mojim planovima i u njemu uz Božiju pomoć vidim osobu s kojom ću zajednički napredovati.

Zanima me imam li pravo donijet odluku bez roditelja?

Nadam se vašem odgovoru, koji bi mi puno značio.

Mahsuz selam.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

U Hadisu kojeg je prenio Ebu Hurejre r.a. navodi se da je Poslanik a.s. rekao: "Ko ode proricatelju ili vraču pa povjeruje u ono što mu kaže, taj je zanijekao ono što je objavljeno Muhammedu a.s." (Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ibn Madže i Hakim, koji smtra da hadis ispunjava uvjete Buharije i Muslima)

Hadis treba shvatiti kao upozorenje da se ne ide proricateljima i da se ne vjeruje njihovim riječima. U slučaju dileme oko neke odluke, propisano je klanjanje istihare namaza, ne da se ide drugima da to čine. Smatramo da niste trebali ići bilo kome da vam proriče budućnost. Posavjetovati se s pouzdanim osobama je poželjno. U svakom slučaju, to pitanje trebate riješiti s roditeljima. Pretpostavka je da roditelji svojoj djeci žele ono što je za njih najbolje. A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH