Logo

Kidanje rodbinskih veza

Pitanje

Esselamu alejkum!
Jedna sestra me zamolila da vam postavim pitanje u vezi njene rođene sestre sa kojom ne zna da li joj je dozvoljeno da kontaktira sa njom. Radi se o tome što je njena sestra udata za drugom vjerom, jede svinjetinu, pije alkohol. Do vjere ne drži puno, bolje rečeno po njenoj prici nimalo. Njena sestra joj je rekla da je ne zanima šta će biti poslije smrti, nego
da je zanima sad šta je i kako živi. Isto tako hoće riječima‚ vrijeđati vjernike, isto tako i ulemu, loše se izražava o njima (na prost način).
Ova sestra kaže da je njena sestra dosta agresivna, boji se ako je posjeti da bi je na namazu mogla gurnuti. Već neko vrijeme ona ne kontaktira sa svojom sestrom jer joj je jedan šejh rekao da joj ne dozvoli ni blizu vrata da joj dođe. Međutim, ona me zamolila da ipak vas još jednom preupitam šta vi kažete na to, jer joj je teško što ne kontaktira sa sestrom.

Odgovor

Mnogo je velikih grijeha koje spomenuta sestra čini bez osjećanja griže savjesti tako da je veliko pitanje da li je ona uopće muslimanka ili ne. Nema obaveze održavanja rodbinskih veza s takvom osobom, ali nije zabranjeno održavati vezu s njom ukoliko postoji nada da će se dozvati pameti i popraviti, pod uvjetom da joj se ne dozvoli vrijeđanje vjere i vjerskih simbola. Ukoliko nastavi s vrijeđanjem vjere i vjerskih simbola, bolje je prekinuti vezu s njom dok ne promijeni svoje ponašanje.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.