A+ A A-

Pretraga pitanja

Zajedničko klanje kurbana

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Supruga i ja živimo van Bosne i Hercegovine. Moja majka živi sama u BiH. Imamo dakle odvojena domaćinstva. Žena i ja imamo plate, majka prima penziju. Zekat smo i ove godine odvojeno obračunavali i uplaćivali. Da li moj kurban koji zakoljem na porodicu važi i za majku koja ne živi sa nama ili i ona treba posebno zaklati kurban s obzirom da je i zekat obračunavala odvojeno?

Uz ovo bih jos da pitam i ovo: Za koga tačno važi da je mekruh rezati nokte i kosu od 1. Zul Hidždžeta pa do klanja kurbana? Da li i za onoga ko je uplatio, nanijetio kurban, a ne kolje ga svojom rukom ili samo za onoga ko će klati kurban svojom rukom? Da li to isto važi i za osobu koja kolje kurban za nekog drugog, a nema svog kurbana (npr. neko ko radi za neku humanitarnu organizaciju koja kolje kurbane)?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Ukoliko Vaša majka živi u odvojenom kućanstvu i ima uslove (finansijske) da može klati kurban, ili uplatiti kurban u neku od isntitucija IZ koja prima uplate za kurban, treba klati za sebe kurban neovisno o Vašem klanju kurbana.

2. U našem mezhebu nije mekruh rezati nokte i kosu u tom periodu. To je mekruh u drugim mezhebima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH