A+ A A-

Pretraga pitanja

Kurban za umrle osobe

Pitanje

Esselamu alejkum!
Član sam šehidske porodice iz Srebrenice i svake godine se susrećem sa dosta mojih sugrađana koje muči isto pitanje, ali nikako da nađu adekvatan odgovor, uključujući i mene samu.
1. Da li smo dužni klati kurban našim nestalim rahmetlijama- očevima, braći, (osim ako nas nisu zadužili) ili je bolje uraditi neki hajr za njihovu dušu?

2. Ako smo počeli klati kurban i koljemo ga 3 godine (što je vjerovanje većine naroda kojeg poznajem) u ime Allaha dž. š, a za duše rahmetlije, da li ćemo pogriješiti ako prekinemo klanje kurbana nakon te 3 godine?


Odgovor

1. Niste obavezni klati kurban za vaše nestale rahmetlije, osim ako su to oporučili, ali je sevap ako to učinite. Mislimo da je korisnije da sredstva za kupovinu tog neobaveznog kurbana darujete za izgradnju džamije, stipendiranje siromašnog učenika, pomoć siromašnoj povratničkoj porodici ili za neki drugi sličan hajrat, a da sevap od toga namijenite za dušu vaših nestalih osoba.

2. Nema nikakve obaveze da nastavite klati kurban nakon što ste to činili tri godine uzastopno, osim ako ste se zavjetovali. Sama radnja ne znači zavjet, pa prema tome nema ni obaveze da se to nastavi činiti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH