A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li se kurban može ispeći na ražnju?

Pitanje:

Otac, sin i amidžić su odlučili zaklati tri ovce za kurban. Da li je ispravno da jednu ovcu ispeku i pojedu taj dan sa familijom i prijateljima, a preostale dvije ovce podijele na tri dijela te podijele siromasima, komšijama i prijateljima?

Odgovor:

Način pripreme kurbanskog mesa za jelo nije striktno određen, pa nema smetnje da se čitav kurban ispeče. Međutim, kod pripreme kurbanskog mesa, kao i kod njegova konzumiranja, muslimanu je zabranjeno da  koristi alkoholna pića, svinjsku mast isl.

S obzirom na to da je podjela kurbanskog mesa na tri dijela: 1/3 porodici, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini i komšijama, pohvalna a ne obavezujuća, to znači da podjela može biti i drugačija prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Shodno tome, načelno nema smetenje da te tri osobe zajednički sa svojim porodicama i prijateljima pojedu jedan kurban, a da ostala dva podijele. Ipak, preferiramo tradicionalni način trodjelne podjele svakog kurbana, zato što  postupak koji se navodi u pitanju može biti povod kasnijih eventualnih nesporazuma zbog dilema kao što su: da li je bolji kurban podijeljen ili slabiji, čije kurban je podijeljen a čiji je zajednički konzumiran i tome slično.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH