Logo

Kako postupiti sa sredstvima od zakonom propisane zatezne kamate?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Prije svega želim da Vam zahvalim za strpljenju i preciznim odgovorima koje mogu pronaći na web stranici Rijaseta. Redovno čitam pitanja i odgovore i moram priznati da sam našao mnogo korisnih odgovora koji su mi pomogli da riješim neke dileme. Sada sam u situaciji da prvi put postavljam pitanja koja me zanimaju i kako bih riješio neke svoje dileme:

Prošle godine na račun mi je uplaćen novac zbog potraživanja iz radnog odnosa, a nakon donesene pravosnažne sudske odluke. Prilikom izvršenja navedene presude, uputio sam dopis i tražio od nadležnih da mi isplate samo glavnicu bez zakonskih zateznih kamata. Međutim i pored mog insistiranja da mi se ista kamata ne uplaćuje,  ista mi je na kraju uplaćena na račun zajedno sa glavnicom. Shodno odgovorima na slična pitanja na web stranici, tu kamatu sam podijelio osobama koje se sakupljale novac za liječenje, te familiji koja je u tom momentu sanirala posljedice od poplava. Iskreno se nadam da nisam pogrešno postupio.

Ove godine također dolaze mi na naplatu potraživanja iz radnog odnosa na osnovu pravosnažne sudske odluke. Interesuje me sljedeće:

1. Da li novac od kamata koji mi uplate da vratim na račun državne institucije koja mi je to i uplatila, ili isti mogu proslijediti članu porodice koji je u međuvremenu obolio i koji se liječi. Ja iskreno ne želim tu kamatu zadržati za sebe, jer to ne smatram svojim novcem i svojim potraživanjem. Jedino sam u dilemi da li da je moram vratiti onome ko ju je uplatio ili je mogu proslijediti članu porodice za potrebe liječenja. Naravno, člana porodice ću pomagati i bez kamate.

2. Kakav je inače status zakonske zatezne kamate u šerijatskom pravu? Je li ona ima isti status kao i obična kamata na npr. na posuđeni iznos novca ili je postoji distinkcija među njima? U našem zakonodavstvu (ako ga dobro razumijem), zakonska zatezna kamata se isplaćuje kao neka vrsta kazne za kašnjenje u isplati. Moguće su i situacije da neko npr. zbog kašnjenja u naplati svog potraživanja nije u mogućnosti ispunjavati svoje obaveze prema trećim licima, pa da tim trećim licima bude dužan platiti zakonsku zateznu kamatu. Ima li on pravo u skladu sa šerijatskim propisima tražiti isplatu zakonske zatezne kamate, jer je istu sam platio trećim licima, a zbog nemogućnosti blagovremene naplate svog potraživanja?

Unaprijed hvala na odgovoru. Iskreno se nadam da će te mi pomoći da donesem pravilnu odluku i riješim dileme.

Odgovor:

U spomenutom slučaju ispravno ste postupili. Zatezne kamate imaju isti tretman kao i bankovna kamata. Suštinski i formalno, riječ je o povećanju osnovnog duga zbog kašnjenja u isplati/vraćanju duga. To što su one zakonom obavezujuće ne mijenja njihovu suštinu i pravnu prirodu i ne čini ih dozvoljenim. Zateznu kamatu koju vam je sud dosudio možete uzeti, ali je ne trebate zadržati za svoje potrebe, npr. za izdvajanje zekat na svoju imovinu, plaćanje režijskih troškova, ili za neke druge lične svrhe, nego ih trebate podijeliti siromasima koji zaslužuju sadaku. Ako je spomenuti bolesnik član uže porodice i nalazite se u stanju nužde ili potrebe, onda se i za njegovo liječenje mogu koristi ta sredstva, shodno pravnom pravilu da nužda čini zabranjene stvari i postupke dozvoljenim u mjeri kojom se otklanja nužda.

Ukoliko se radi o daljem rođaku/rodici, koji nije u krugu osoba koje ste obavezni izdržavati, a siromašan je, onda nema zapreke da mu darujete spomenuta sredstva radi liječenja ili za neku drugu dozvoljenu svrhu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.