Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Životno osiguranje

Pitanje

Esselamu alejkum!
Moje pitanje je vezano za kamatu i za štednju novca i životno osiguranje.
Naime, a.d. GRAWE iz Austrije (a imaju filijalu i u Crnoj Gori, odakle sam ja) nudi program "SAFE LIFE". Pomenuti program klijentima nudi dugoročnu štednju poput štednje za penziju, a pored toga klijent dobija gratis životno osiguranje (osiguranje od nezgode). Tako, npr. ako klijent uplaćuje godišnje po 250 eura, nakon 40 godina će moći da podigne 38000 eura. Znači, za tih 40 godina će da uplati oko 10000 eura a preuzeće 38000 eura, što dalje znači da je u dobiti 28000 eura. Ljudi iz GRAWE-a nigdje ne pominju kamatu, niti se ona pominje negdje u ugovoru, tako je i mene jedan brat musliman ubijedio da uplatim ovo osiguranje uz garanciju da nema kamate. Međutim, meni je sve ovo sumnjivo.
Znam da je kamata haram, a mislim da postoji više vidova kamate, da u zapadnoj terminologiji kamata ima jedno značenje a u šerijatu sasvim drugo. Tragajući za odgovorom, naučio sam da u kamatu spada sav kapital ostvaren bez truda i/ili rizika. Da li sam u pravu?
Takođe sam pročitao da je dozvoljeno akcionarsko udruživanje radi ostvarivanja profita i podjela ostvarenog profita.
Ali i dalje nisam siguran da li sam pogriješio, da li je ovaj program halal ili haram, i molim vas da mi odgovorite!
Molim Allaha dž.š. da vas nagradi i halalite što sam malo oduljio, nisam mogao kraće.

 

Odgovor

Tu je u pitanju klasični oblik kamatne štednje bez obzira što se kamata ne spominje izričito. Bitna je suština stvari, a ne njen naziv. U pravu ste zbog Vaše sumnje u ispravnost tog oblika štednje, te Vam preporučujemo da odustanete od njega makar i uz izvjesni gubitak.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH