Logo

Uzimanje kamatnog kredita

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Živim u Njemačkoj i posjedujem dvosoban stan. Nakon što sam dobio dijete, elhamdullilah, kupio sam trosoban stan za koji imam rok plaćanja do januara. Sada nisam uspio prodati svoj stan i jedini način da platim u roku je uzimanje kredita. Je li dozvoljeno u ovakvoj situaciji uzeti kredit? 

U slučaju da ne prodam stan u dužem vremenskom periodu, morao bih plaćati režije za oba stana. Da li je dozvoljeno u tom slučaju da izdam stan i uz pomoć kirije da otplaćujem kredit?

Ako otplatim stan uz pomoć kredita, da li može biti hajr u tome ako dam iznos koliki je bila kamata u dobrotvorne svrhe?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Preporučili bismo Vam da rješenje pokušate naći s bankom ili bankama koje posluju na beskamatnoj osnovi, a koje su nedavno osnovane i počele s radom u Njemačkoj (neka Kuvajtsko-turska banka). U svakom slučaju, kamatni kredit je dozvoljen u nuždi. Da li ste Vi u stanju nužde, to sami procijenite. Ako eventualno uzmete kamatni kredit, Vi plaćate kamatu drugome, a ne uzimate je, pa nema potrebe za davanjem dodatnog iznosa (u vrijednosti kamate) u dobrotvorne svrhe. To bi trebalo učiniti u slučaju da Vi uzimate kamatu od drugoga. Ovo je obratna situacija. Ni ona bez nužde nije dozvoljena kao ni uzimanje kamate.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.