Promo banner

A+ A A-

Dan Udruženja ilmijje obilježen u Bihaću i Gradačcu

U Bihaću obilježeno 103 godine Udruženja Ilmije

Povodom Dana Udruženja ilmijje je ponedjeljak 28. septembra 2015. godine u restoranu Kostelski buk svečano obilježena 103. godišnjica rada ovog značajnog udruženja. Svečanosti su pored imama prisustvovali predstavnici lokalne vlasti i rukovodstvo SDA stranke. Kako je istako prof. Izet ef. Šahinović, predsjednik Regionalnog odbora udružena Ilmije Bihać, ovo je vrlo značajan datum u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine, prije svega što je Islamska zajednica čuvala islam i njegovala ilum na ovim prostorima. On je još dodao kako je prvi predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije 1912. godine, kada je osnovano ovo udruženje, bio Džemaludin ef. Čaušević, koji je nakon toga obavljao i funkciju Reisu-l-uleme, što ovom Udruženju daje dodatni značaj.

“S obzirom na sve učestaliji trend pojave novih učenja koja nisu u skladu sa 6 stoljeća dugom tradicijom koju je Ilmija skupa sa Islamskom zajednicom BiH baštinila na ovim prostorima, moramo posvetiti više pažnje očuvanju naših tradicionalnih vrijednosti na ovim prostorima i to treba biti jedan od fokusa našeg djelovanja. Upravo su imami odigrali najveću ulogu u očuvanju tradicionalnih vrijednosti, iako nikada nisu svojatali IZ-u kao isključivo svoju instituciju, već su je predstavljali kao instituciju svih muslimana kakva ona ustvari i jeste. Ovom prilikom bi se zahvalio gradonačelniku Emdžadu Galijaševiću, na svemu što je učinio za Islamsku zajednicu i što je prepoznao njenu ulogu i značaj, kao i značaj imama u našem društvu.” istakao je Šahinović.

Bošnjaci se trebaju okupiti oko Islamske zajednice

Gradonačelnik Grada Bihaća Emdžad Galijašević je naglasio važnost izdvajanja sredstava za sve vjerske zajednice, ali je dodao kako je Islamska zajednica ta za koju gradska Uprava najviše izdvaja s obzirom na brojnost njenih članova i potreba.

“U toku ove tri godine za Islamsku zajednicu smo izdvojili ukupno 600.000 KM, od čega 50.000 KM prije neki dan za završne radove i tepihe u novoj Gradskoj džamiji. Kod bilo kog političara ne smije biti dileme u vezi podrške našoj Islamskoj zajednici, posebno za one političare koji dolaze iz SDA stranke, jer SDA stranka je nastala u okvirima Islamske zajednice koja ju je uvijek potpomagala svojim savijetima, a nikada petljanjem u njen rad i djelovanje. Ono što nama Bošnjacima trenutno najviše treba jeste jedinstvo, a to možemo postići isključivo okupljanjem oko naše Islamske zajednice.” kazao je gradonačelnik Galijašević.

U sklopu obilježavanja godišnjice Udruženja Ilmije, proučena je hatma dova imamima šehidima i upriličena večera i prigodni pokloni za sve imame.

  • 11

Dan Udruženja ilmijje obilježen i u Gradačcu

28. septembar je Dan Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini. Udruženje ilmijje okuplja sve imame na području jednog medžlisa- Ove godine Udruženje obilježava svoju 103. godišnjicu. Tim povodom u ponedjeljak, 28. septembra 2015. godine Udruženje ilmijje, Općinski odbor Gradačac i Medžlis IZ Gradačac priredili su prijem u sali Medžlisa za općinskog načelnika Edisa Dervišagića i njegovog pomoćnika Mustafu Šakića te predstavnike Saveza boračkih organizacija Gradačac. Prijemu su prisustvovali glavni imam Nusret Kujraković, predsjednik Udruženja ilmijje Gradačac Nermin ef. Unkić i sekretar Udruženja Sadmir ef. Biberkić.

Predsjednik SBO Munever Bristrić uručio je Medžlisu zahvalnicu, a predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca Razim Omerović prigodnu hediju u znak dobre saradnje i podrške. U okviru obilježavanja 103. godišnjica, glavni imam, predsjednik i sekretar Udruženja obišli su mezare muderrisa gradačačkih medresa. U petak 25.09.2015. prije džume poklonjeni su sevapi hatme pred duše umrlih imama. Hatmu su proučili gradačački imami.

N.K.

  • 11