A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Sarajevo, 22. decembar 2010. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka koju je predvodio dr. Mevlud Dudić, predsjednik, a u kojoj su još bili Samir Tandir, predjednik Izvršnog odbora, Emir Elfić, potpredsjednik i Sead Šaćirović vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

reis-delegacija-BNV-2010

Delegacija je upoznala reisu-l-ulemu o aktuelnim problemima u Sandžaku i zatražila pomoć u internacionalizaciji problema Sandžaka.

Reisu-l-ulema je dao podršku procesima u Sandžaku i aktivnostima koje vodi Bošnjačko nacionalno vijeće i Islamska zajednica koju predvodi muftija Muamer Zukorlić.

reis-delegacija-BNV-2010-1

Reisu-l-ulema je, kao vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, uputio poziv  vlastima u Beogradu da ozbiljno shvate sandžačko pitanje i otvore dijalog kroz koji će se postići da se Bošnjaci u Srbiji osjećaju  ravnopravnim građanima i kako bi se zaštitila njihova kolektivna prava.

Reisu-l-ulema je uputio poziv i Briselu i Strazburu da ovaj put ne naprave grešku kao ranije i ne povjeruju srpskoj propagandi da su Bošnjaci opasnost za mir i sigurnost na Balkanu.

Uputio je i apel Ankari da svoje odnose sa Beogradom ne ustanovljava na račun Bošnjaka.