Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

Posljednja sjednica Sabora Islamske zajednice u sadašnjem sazivu

 

Sarajevo, 28. novembar 2010. (MINA) - Danas je u Sarajevu održana posljednja sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sadašnjem sazivu.

Desetoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice pored sabornika, Reisu-l-uleme i muftija, prisustvovali su direktori ustanova Islamske zajednice i rukovodioci službi Rijaseta.

Sabor Islamske zajednice potvrdio je odluku o imenovanju članova Glavne izborne komsije, usvojio je zapisnik sa devete redovne i prve tematske sjednice Sabora.

sjednica-sabora-2010-1

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić prezentirao je Informaciju o radu Sabora Islamske zajednice u mandatnom periodu 2006.-2010. godine i naglasio da je Sabor u proteklom četverogodišnjem periodu svjedočio institucionalnom jačanju Islamske zajednice kroz formiranje novih džemata, medžlisa i muftijstava. On je naglasio da je održano deset redovnih sjednica i jedna tematska o pitanju Islamske zajednice u bošnjačkoj dijaspori na kojima su donešene važne odluke za rad Islamske zajednice. Bičakčić je kazao da bi sljedeći saziv Sabora trebao završiti započete aktivnosti na promjeni i dogradnji Ustava Islamske zajednice, raditi na daljem institucionalnom jačanju Islamske zajednice, još više pratiti pitanje povratka i povratničku problematiku u BiH, predanije raditi na jačanju institucija vakufa, te snažiti odgojno-obrazovni sistem Islamske zajednice i status vjerskih službenika.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izložio je ekspoze o stanju i perspektivama Islamske zajednice i zahvalio se svim sabornicima na njihovom radu i doprinosu, vremenu i stručnosti koju su na principu dobrovoljnosti uložili i ulažu u Islamsku zajednicu i unapređenje njenog rada.

Reisu-l-ulema je, podsjećajući na ključne povijesne izazove kroz koje je prolazila Islamska zajednica, njena dostignuća i trenutne aktivnosti, posebno akcentirao princip profesionalizma koji se mora stalno snažiti i unapređivati i princip dobrovoljnog angažmana pojedinaca i grupa koje svoje znanje i vrijeme stavljaju na raspolaganje Islamskoj zajednici, kao dvije poluge koje se moraju razvijati i koje nose Islamsku zajednicu.

„Islamska zajednica je bila i ostala akumulacija našeg vjerskog, duhovnog i nacionalnog bića", kazao je Reisu-l-ulema, naglašavajući da Islamska zajednica mora ostati vjerna svom osnovnom smislu „da bude učitelj, odgajatelj i iscjelitelj rana našeg naroda".

„Nema pitanja o kojem se ne može raspravljati unutar organa Islamske zajednice", istakao je Reisu-l-ulema, i, između ostalog, naglasio da u narednom periodu Islamska zajednica mora napraviti jasnu viziju svoje budućnosti na način da svoju sadašnjost promatra iz pozicije nadolazećih događaja, mora biti sposobna da se pripremi za događaje koji dolaze, sposobna za samoposmatranje, Islamska zajednica mora biti sposobna za istinu i pravdu, zatim sposobna da razumijeva duhovne potrebe svojih članova, mora biti sposobna da pristupi podizanju univerziteta Gazi Husrev-beg koji će osigurati realizaciju zacrtanih ciljeva.

sjednica-sabora-2010

Reisu-l-ulema je iskazao optimizam u pogledu rada Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji i podržao aktivnosti Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem u cilju osiguranja vjerskog i nacionalnog dostojanstva Bošnjaka u Srbiji, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.