Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan ilmijje

Sarajevo, 28. septembar 2010. (MINA) - Dan Udruženja ilmijje, 28. septembar danas je  obilježen  ispred spomen-ploče imamima - šehidima, u krugu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Na početku prigodnog programa prisutnim se obratio predsjednik  Udruženja Muharem Hasanbegović i tom prilikom rekao:

-Poštovani, rodbino šehida, braćo i sestre, uvaženi h.hafize Ismet ef. Spahiću - zamjeniče reisu-l-uleme, učenici i studenti, dragi profesori i kolege imami,

 

Esselamu alejkum!

 

Već je tradicija  da, na današnji dan 28. septembar, u prostoru Gazi-Husrev-begove medrese -  najstarije odgojno-obrazovne institucje Bošnjaka na ovim prostorima, rasadniku uleme u najširem smislu te riječi obilježavamo Dan Udruženja ilmijje.

Ovo je ne  samo prelijep ambijent. Ovo mjesto razbuđuje ponos svih onih koji su fizički i dušom dotakli i osjetili ovaj prostor, koji su izbliza spoznali njegovu važnost i značaj.

dan-ilmijje-2010-1

Ovo časno mjesto, koje okružuju Gazijina džamija, Gazijina biblioteka, Gazijina medresa, Gazijin Hanikah, odnedavno simbolizira zid sa imenima 96 šehida - gazinovaca koji  nama i svim generacijama koje dolaze svojim šehadetom pokazuju da sloboda ima veću vrijednost od života.

Učenici Gazijine medrese, studenti Fakulteta islamskih nauka, imami Medžlisa IZ Sarajevo proučili su im hatmu, kao što su im hatmu proučili imami na cijelom području Rijaseta IZ i danas je, obilježavajući Dan Udruženja ilmijje na ovakav ili sličan način, sa osjećanjem ponosa, sjete i poštovanja, organizirano poklanjaju učenjem hatma dove. To je najmanje što za njih ali i za sebe možemo učiniti.

            U ovim prostorima Gazi Husrev-begove medrese, kao i svim onim prostorima koji su se kroz povjest naslanjali a i danas se naslanjaju na njene odgojno obrazovne programe bazirane na duhu i slovu Gazijine vakufname,

obrazovala se ulema najšireg spektra koja je bila na usluzi ovoj zemlji i njezinim narodima.

 Najvažniji dio uleme koja se obrazovala na slovu i duhu Gazijine vakufname su imami. Zašto? Prema onome što reče dr Abddul Hamid Ebu Sulejman na današnji dan 21. septembra na Tribini Ummet danas na FIN-u

"Imame sluša čitav ummet jednom sedmično- džuma petkom- Imami podučavaju i vode sve muslimane u svome džematu od rođenja do smrti. Prema tome  vrlo je važna uloga imama, ali je i veoma odgovorna funkcija koju oni obavljaju. Za imama se valja školovati i posebno pripremiti. 

Ukoliko imam bude uspješno poučavao i vodio svoj džemat taj će džemat izaći na pravi put.

Stoga mi dopustite da na ovaj dan - Dan Udruženja ilmijje - sa ovog časnog mjesta pozovem

-Imame da savjesno i odgovorno vode svoje džemate, da budu svjesni       važnosti  uloge koju kao imami obnašaju, da prate događanja u svojoj sredini i šire kako bi odgovorili na izazove mjesta i vremena, da unapređuju svoje obrazovanje i usavršavaju metode komuniciranja, da sami cijene ličnost imama i da se bore za njegov status u društvu;

-Rukovodstvo IZ-e da otvori i permanentno na svim forumima tretira pitanje statusa imama, valorizira obrazovanje i rad, ulogu i značaj imama. Pod statusom imama mislim prije svega na bolji materijalni polozaj imama;

-Odgovorne predstavnike u strukturi državne, entitetske i kantonalne vlasti da ozbiljno shvate Zakon o slobodi vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica iz 2004.godine, da tu mrvicu na koju su se tim Zakonom obavezali, a koja se odnosi na imame i svećenike, napokon počnu primjenjivati. Velika je sramota da oko 300 imama u penziji i njihovih porodica živi na ivici siromaštva, a svoj radni vijek od 40 godina su bili imami džemata;

-I na kraju pozivam muslimane kao članove IZ-e da koriste svoja prava koja im po Ustavu IZ-e pripadaju: putem džamija, imama, džamijskih odbora, medžlisa, muftija, Rijaseta i Reisu-l-uleme te  Sabora IZ-e, ali i da se , kao članovi IZ-e odgovorno i savjesno odnose prema svojim obavezama, jer svako pravo podrazumijeva i obavezu .

I na kraju, hvala vam što ste se odazvali našem pozivu da na ovaj način obilježimo Dan Udruženja ilmijje moleći dragoga Boga da vas nagradi iz svoga obilja.

dan-ilmijje-2010

Prisutnim se obratio i zamjenik reisu-l-uleme h. hafiz Ismet ef. Spahić.

On je između ostalog rekao da nas imena šehida  upozoravaju na njihovu veličinu i spremnost da se žrtvuju na Allahovom putu. Zato su oni  živi i kod Allaha opskrbljeni, naglasio je hafiz Spahić.

 Šehidi su počašćeni najvišim častima, rekao je zamjenik reisu-l-uleme hafiz Spahić i podsjetio na riječi Poslanika koji je rekao  da nema niko ko uđe u dženet, da poželi da se vrati na dunjaluk,osim šehida, koji požele da ponovo dožive čast šehida. To su jedini ljudi koji imaju pravo zagovora kod Allaha dž.š. svaki dan.

Zaborav šehida je zaborav nas, rekao je hafiz Spahić i odao priznanje Udruženju ilmije koje na ovaj način čuva od zaborava imena šehida.

Nakon obraćanja predsjednika Udruženja Ilmije i zamjenika reisu-l-uleme proučena je hatma dova.Hatmu su proučili imami Medžlisa IZ Sarajevo.