Promo banner

A+ A A-

Uznemiravanje muslimana u Prozoru

ProzorSarajevo, 17. septembar 2010. (MINA) - Muslimani na području Medžlisa Islamske zajednice Prozor u posljednje vrijeme suočavaju se sa neprihvatljivim pritiscima i provokacijama, posebno prilikom vršenja vjerskog obreda dženaze u gradu Prozoru. Tokom dženaze jednom džematliji, 26. 06. 2010. godine, koja je bila posebno stresna za ožalošćenu porodicu jer je isti nakon punih 17 godina ekshumiran i identificiran, iz jednog od kafića većoj grupi džematlija koja je pratila dženazu osoba hrvatske nacionalnosti je opsovala ''tursku mater''. Slučaj je prijavljen policiji. Medžlis nema informaciju o poduzetim mjerama protiv vinovnika ovog incidenta.

Prilikom dženaze, 14. 09. 2010. g., osoba hrvatske nacionalnosti, uprkos uljudnom upozorenju imama i džematlija, brzom vožnjom je ugrožavala veću grupu džematlija koja je pratila dženazu. I ovaj slučaj je odmah prijavljen policiji, a spomenuti je, prema saznanjima Medžlisa, novčano kažnjen.

Također tokom mjeseca ramazana potpisivana je peticija od strane građana hrvatske nacionalnosti u kojoj se tražilo utišavanje ezana na Hadži Nesuhovoj džamiji u Prozoru koja je u funkciji samo tokom mjeseca ramazana.

Medžlis Islamske zajednice Prozor najoštrije osuđuje ovakva dešavanja i zahtijeva od opštinskog načelnika i komandira Policijske stanice Prozor-Rama i svih drugih u čijoj je direktnoj ili indirektnoj nadležnosti sigurnost građana, da učine sve što je u njihovoj moći da se ovakvi i slični ispadi ne dešavaju. Također, Medžlis Islamske zajednice Prozor zaprepašten je činjenicom da ima pojedinaca kojima ni dženaza nije vrijedna poštovanja i respekta. U Medžlisu ističu da ove incidente prave pojedinci i ohrabruje ih činjenica da ima sugrađana katolika koji pri nailasku dženaze, iz poštovanja prema umrlome, ustanu.

Medžlis Islamske zajednice Prozor naglašava da ne želi raspirivati nacionalne duhove niti širiti netrpeljivost, međutim ima obavezu ukazivati na neodgovorne pojedince i tražiti zaštitu osnovnih ljudskih i vjerskih prava muslimana, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.