Promo banner

A+ A A-

Bosanski muslimani važan partner međuvjerskog dijaloga u Evropi

Sarajevo, 31. maj 2010. (MINA) - Na poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u uzvratnoj posjeti, 26. i 27. maja je u Sarajevu boravila delegacija njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, predvođena biskupom dr. Gebhardom Fuerstom. U maju 2007. prilikom uručenja nagrade Theodor Heuss za 2007 godinu, domaćin boravka reisu-l-uleme u Štutgartu bio je biskup dr. Gebhard Fuerst i tom prilikom reisu-l-ulema ga je pozvao da posjeti Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Ova posjeta je realizirana protekle sedmice.

U povodu ove posjete pojedini njemački mediji istakli su važnost bosanskih muslimana kao partnera u međureligijskom dijalogu i bosanskog razumijevanja islama.

„Suedwest presse" u izvještaju o posjeti pod naslovom „Biskup Gebhard Fuerst gost kod reisu-l-uleme", piše da je tokom dvodnevne posjete Sarajevu rotenburški biskup Gebhard Fuerst produbio dijalog sa predstavnicima islama. „Suedwest presse" navodi da je njemački biskup u bosanskom glavnom gradu bio gost reisu-l-uleme Mustafe Cerića, za kojeg ističe da važi kao jedan od najprominentnijih predstavnika islama u Evropi kojeg biskup Fuerst cijeni kao islamskog učenjaka internacionalnog ranga.

Glasnogovornik biskupa, Thomas Broch, je „ocijenio susret sa čelnikom bosanskih muslimana jako intenzivnim", precizirajući da je razmatran prijedlog o gradnji islamsko-teoloških centara u Njemačkoj za koji je zainteresiran univerzitet Tuebingen u okviru kojeg bi se trebali školovati islamski vjeroučitelji koji predaju u Njemačkoj kao i budući čelnici islamskih zajednica.

„Suedwest presse" (www.swp.de/gaildorf/nachrichten/suedwestumschau/art4319,499116) dalje izvještava da se biskup Fuerst sastao sa profesorima i studentima Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i tom prilikom je naglasio kako bi FIN, kao jedini fakultet ovakve vrste u Evropi, mogao odigrati središnju ulogu u odgovarajućem razvoju situacije u Njemačkoj, jer Fakultet islamskih nauka kao nijedno drugo mjesto predstavlja primjer „kompatibilnosti između islama i Evrope i jasno pokazuje da islamsko-teološka kvalifikacija i evropski naučni kvalitet ni u kom slučaju se ne isključuju."

Web portal www.tagblatt.de: „Islam bi se trebao udomaćiti"
„Islam bi se trebao udomaćiti: Biskup Fuerst je govorio u Sarajevu o islamsko-teološkom fakultetu u Tuebingenu", piše web portal www.tagblatt.de, i nastavlja da je biskup Fuerst govorio u Sarajevu o odnosima između islama i kršćanstva, a „kao važne partnere u međureligijskom dijalogu Dioceze Rottenburg-Stuttgart, biskup Gebhard Fuerst je s velikim poštovanjem odabrao bosanske muslimane."

- Bošnjaci, kazao je Fuerst, su evropski muslimani i oni pokazuju da susret islama i Evrope ne isključuju jedno drugo. Fuerst je rekao, da je islam u srednjem vijeku ostavio veliki uticaj na evropsku kulturu. Oduvijek su postojali mostovi između kršćanstva i islama, morali bismo ponovo uspostaviti vezu. Islam je jedna realnost u Njemačkoj i Evropi. Šta to znači, mnogi u Njemačkoj još nisu shvatili, prenose Fuerstove riječi u izjavi za štampu iz biskupskog ordinarijata.

O muslimanima u Njemačkoj i nužnosti dijaloga navodi se stav biskupa Fuersta „obje strane bi morale pothitno voditi dijalog kako bi mogli mirno i dobro živjeti jedni s drugima. Na strani kršćana ovo znači priznanje i poštovanje prema islamu."

Web portal piše: „Mustafa Cerić se složio s njim. Vjerske zajednice bi trebale razgovarati o zajedničkoj skupini vrijednosti kako bi sačuvali vlastiti identitet. U duhovnoj revoluciji, koja dolazi do izražaja proteklih godina i to u odnosu na jednostrani racionalizam, muslimani su u opasnosti da se iz prividno neljudskog svijeta povuku u izolaciju kao i da diskredituju, čak i u okviru sopstvene religije, sve one koji drugačije razmišljaju. Potrebno je, prema Ceriću, dozvoliti udomaćenje islama u Evropi. Puno muslimana je u strahu od gubljenja vlastitog identiteta. S druge strane, kršćani se brinu da će se islam uvući u Evropu. Samo u zajedništvu će se naći rješenje."

Također, web portal www.tagblatt.de naglašava podršku biskupa Fuersta ideji otvaranja islamsko-teološkog fakulteta u Tuebingenu, pored katoličkog i evangelističkog fakulteta, ističući njegovu podršku islamskoj vjeronauci u njemačkim javnim školama.

Nadalje, izvještava se o posjeti Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i razgovoru o islamsko-teološkom fakultetu u Tuebingenu.