Promo banner

A+ A A-

Odavanje počasti žrtvama rata u Vitezu

Vitez, 15.04.2010. (MINA) -  Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetili su Ahmiće i odali počast bošnjačkim žrtvama u ovom selu. 

Učenjem Fatihe, polaganjem vijenca i minutom šutnje izražen je pijetet i ljudsko poštovanje prema 116 nevino stradalih bošnjačkih civila u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, od strane pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane. 

reis-josipovic-ahmici-2010-1

Nakon posjete Ahmićima delegacija se uputila u Križančevo Selo gdje je polaganjem vijenaca i minutom šutnje odala počast hrvatskim ratnim žrtvama.

Ivo Josipović je prvi hrvatski predsjednik i najviše rangirani hrvatski zvaničnik koji je posjetio Ahmiće i osudio zločin počinjen u ovom bosanskom selu.

Nakon obilaska Ahmića i polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Križančevu Selu, predsjednik Hrvatske je naglasio važnost odavanja počasti svim žrtvama, suočavanja s prošlošću, ali i okretanja budućnosti.
- Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovdje sa mnom bili vjerske vođe te istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost mi smo se ovdje ujedinili u ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i da kažemo nikada više, istakao je Ivo Josipović.

reis-josipovic-ahmici-2010

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u svom obraćanju se zahvalio predsjedniku Hrvatske na učinjenom gestu i koraku dobre volje koji je ponukao i odgovorne u Bosni i Hercegovini da čine takve geste i korake. Reisu-l-ulema je istakao važnost dolaska dobrih podsticaja izvana koji podstiču ljude u Bosni I Hercegovini da čine dobro, odnosno kada su dolazili loši podsticaji izvana u Bosni i Hercegovini se činilo loše. Također reisu-l-ulema je pozvao vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića da zajedno obiđu sva mjesta zločina i stradanja Bošnjaka i Hrvata kako bi se učinio izravniji korak prema pomirenju. 

reis-josipovic-ahmici-2010-2

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić naglasio je važnost osude svakog zločina kao zločina prema čovjeku, ističući potrebu da zemaljski sud osudi one koji su zločine počinili. 

Nakon odavanja počasti žrtvama zločina na području Viteza reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pratnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Vitez Mihneta ef. Mehmedovića posjetio je džemat Ahmiće i razgovarao o radu džemata i obnovi porušenih džamija.