Promo banner

A+ A A-

Protest vakufske direkcije povodom uknjiženja vakufske imovine u državnu

ZNAKIZ1Vakufska direkcija je uputila protest povodom preduzimanja radnji od strane  Općine i Općinskog vijeća Stari Grad na uknjiženju poslovnih prostora na Baščaršiji u cilju omogućavanja njihove prodaje, u kojem se kaže:

„Poslovni prostori na prostornoj cjelini Baščaršija su bili vakufsko vlasništvo i Zakonom o nacionalizaciji 60-ih i 70-ih godina navedeni vakufski prostori su dati na raspolaganje Općini Stari Grad Sarajevo.

Općina Stari Grad Sarajevo, kroz donošenje Odluke o uknjiženju poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršija na kojima su izvršeni radovi i izgradnja do 1990. godine, želi da na drzak i nezakonit način nametne jedno rješenje koje nije u skladu ni sa jednim pozitivnim zakonskim propisom. Tim rješenjem bi se ukinula zabrana prodaje nekretnina - poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršija i jednim nelogičnim pravnim slijedom uknjižilo pravo vlasništva i posjeda nad novim objektima u korist Općine Stari Grad da bi se nakon toga omogućila njihova prodaja prije donošenja Zakona o restituciji.

Kompleks Baščaršija je tretiran kao jezgro nulte kulturno-historijske zaštite, te je u toj situaciji na objektima moguća isključivo rekonstrukcija i restauracija, a nikako izgradnja novih objekata.

Prijedlogom Odluke Općina Stari Grad upućuje u proceduru izmjene pravosnažnih rješenja koje se odnose na rekonstrukciju i restauraciju, te donošenje novih rješenja koja se odnose na izgradnju objekata.

Postavlja se pitanje na koji način se može donijeti novo rješenje koje se odnosi na izgradnju objekata ako postoji zabrana izgradnje novih objekata.

Osim toga postavlja se i pitanja šta je sa pravom trećih (zainteresiranih) lica, u ovom slučaju Vakufske direkcije, čije  pravo zakon također štiti i čije pravo ne smije biti umanjeno.

Eventualnim izmjenama i donošenjem novih rješenja za izgradnju objekata direktno se umanjuju ili ukidaju prava izvornih vlasnika nad objektima koji će biti predmet restitucije.

Samim donošenjem novih rješenja Općina Stari Grad želi isplaniti stare objekte i nakon toga uplaniti i uknjižiti nove objekte, a sve u cilju uknjiženja objekata u korist Općine Stari Grad.

Vakufska direkcija osuđuje aktivnosti koje se preduzimaju na donošenju Odluke koja će poslužiti kao osnov za prodaju nacionaliziranih poslovnih prostora, a u koje spadaju i vakufski poslovni prostori.

Ovim putem pozivamo sve institucije i nadležne organe da spriječe donošenje jedne ovakve odluke i na taj način spriječe legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine.

Također pozivamo vijećnike Općine Stari Grad da ne podrže odluku kojom se želi ukinuti prava izvornih vlasnika i vlasništva kao jednog od temeljnih ljudskih prava u demokratskim državama", kaže se u protestu koji je potpisao direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović.