Promo banner

A+ A A-

Dvodnevno zasjedanje Sabora IZ u BiH

Sarajevo, 11. april 2010. (MINA) - Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedanjem Edhema Bičakčića predsjednika Sabora održao je u Sarajevu dvodnevno zasjedanje,  tematsku sjednicu posvećenu pitanjima i statusu islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori i devetu redovnu sjednicu Sabora, saopćeno je  iz Službe Rijaseta za odnose s javnošću.

Tematskoj sjednici Sabora održanoj 10. 04. 2010. godine, pored članova Sabora Islamske zajednice, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i muftija bili su prisutni pozvani imami, predsjednici džemata i aktivisti isalmskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori iz evropskih zemalja i Australije.

Reis-sabor-iz-2010

Obraćanje reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića

Referate o stanju bošnjačke dijaspore su podnijeli Mirsad Klajadžić rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Nakon prezentiranih uvodnih izlaganja vođena je vrlo sadržajna i konstruktivna rasprava o brojnim aspektima i izazovima sa kojima se suočava rad i funkcioniranje islamskih zajednica i džemata u bošnjačkoj dijaspori.

Kalajdzic-sabor-iz-2010

Obraćanje Mirsada Kalajdžića

Nakon cjelodnevne i veoma iscrpne rasprave Sabor je donio zaključak da se u skladu s ustavnim odredbama i posebnim normativnim aktima preciziraju i definiraju prava i obaveze Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prema džematima u bošnjačkoj dijaspori, te istodobno džemata u bošnjačkoj dijaspori prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Shodno ovom zaključku određen je period od godinu dana u kojem će se izvršiti kompletna revizija stanja džemata i imamskih dekreta u bošnjačkoj dijaspori, uspostaviti standardizacija džemata i precizirati način formiranja džemata i nivo organiziranja islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori. Ured za bošnjačku dijasporu Rijaseta bit će nosilac ovih aktivnosti, a mješovita komisija Sabora i Rijaseta Islamske zajednice u ovom periodu zajedno s Uredom za bošnjačku dijasporu pripremit će neophodne normativne akte, prijedloge i plan realizacije zaključka Saboru i Rijasetu.

Zasjedanje-sabora-2010

Na devetoj redovnoj sjednici, održanoj 11. 04. 2010. godine Sabor je usvojio Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Rijaseta za 2009. godinu i budžet Rijaseta za 2010. godinu. Također je usvojen prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o imamima, usvojene su predložene izmjene i dopune Izbornih pravila i donešena je odluka o raspisivanju  izbora u Islamskoj zajednici.

Sabor Islamske zajednice je na prijedlog reisu-l-uleme potvrdio produženje mandata muftiji ljubljanskom Nedžadu ef. Grabusu.

Sabor Islamske zajednice je razmatrao i usvojio planove rada saborskih komisija.