Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica o hapšenju Ejupa Ganića

ZNAKIZ1Sarajevo, 4. mart 2010. (MINA) - U povodu hapšenja i zadržavanja u londonskom zatvoru dr. Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivšeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iznenađena je hapšenjem dr. Ejupa Ganića u Londonu i duboko je uznemirena izvještajima koji govore o kršenju međunarodnih konvencija i njegovih ljudskih prava od strane nadležnih organa Velike Britanije. Izvještaji o tretmanu dr. Ejupa Ganića, kao bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, od strane državnih organa Velike Britanije daju osnova za istinsku zabrinutost svih građana Bosne i Hercegovine, posebno onih patriotskih snaga koje su branile svoju domovinu, ljudsku čast i dostojanstvo pred okrutnom agresijom i genocidom koji je izvršen pred očima cijele međunarodne javnosti nad bosanskim narodom na kraju 20. stoljeća.

Da li je dr. Ejup Ganić uhapšen u Londonu zato što je branio suverenitet države Bosne i Hercegovine ili što danas oko sebe okuplja mlade ljude obrazujući ih da budu ličnosti od čijeg će znanja društvo imati korist i učeći ih najboljoj tradiciji bosanskih i evropskih vrijednosti slobode, znanja i ljudskog dostojanstva? 

Islamska zajednica najoštrije protestira protiv ponižavajućeg odnosa prema građanima Bosne i Hercegovine, prema onima koji su u doba genocida i agresije odlučno branili vrijednosti slobode, suživota i prava svih ljudi.  Islamska zajednica podržava napore nadležnih organa države Bosne i Hercegovine da se otkloni nepravda učinjena prema dr. Ejupu Ganiću i njegovoj porodici, da se zaštite građani Bosne i Hercegovine od progona, ponižavanja i montiranih procesa i pokušajima da se bosanske žrtve prikazuju dželatima.

Islamska zajednica iskazuje čuđenje što je London uvučen u neizvjesnu avanturu koju mu podmeću srbijanski organi, koji su Evropu krajem prošlog stoljeća, osramotili za sva vremena genocidom u Srebrenici, o čemu svjedoči Rezolucija Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula evropskim Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Stoga, Islamska zajednica vjeruje da britansko pravosuđe na koncu neće podleći nastavku pritisaka one srbijanske politike koja je odgovorna za progone, silovanja i genocid nad Bošnjacima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.