Promo banner

A+ A A-

Ministar pravde odgovorio Muftiji tuzlanskom

ZNAKIZ1Sarajevo, 18. februar 2010. (MINA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak odgovorio je muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću na njegovo pismo u vezi vjerskih prava uhapšenih osoba u Gornjoj Maoči. 

U pismu se ističe da pritvorene osobe iz Gornje Maoče za vrijeme izdržavanja mjere pritvora uživaju prava kao i sve druge pritvorene osobe, bez bilo kakve diskriminacije. Također se navodi da im je omogućeno upražnjavanje vjerskih obreda kao i svim drugim pritvorenim osobama.

Individualno obavljanje vjerskih obreda je omogućeno bez bilo kakvih organičenja, dok kolektivno obavljanje vjerskih obreda će biti usaglašeno sa sudom, pri tom uvažavajući objektivne mogućnosti zavoda, navodi se, između ostalog, u pismu.

Nadalje, naglašava se da za sada nema nikakvih indikacija da se narušavaju zakonom propisana prava na religiju. 

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović se također danas obratio pismom Sudu Bosne i Hercegovine u kojem ističe neophodnost da se pritvorenicima iz Gornje Maoče pored osiguranja zakonom predviđenih prava, posebno prava na slobodno ispovijedanje vjerskih osjećanja, bez izrugivanja i omalovažavanja vjere, obezbjeđivanje uslova za obavljanje vjerskih obreda (pojedinčano i kolektivno), omogući i pravo posjete ovlaštenih predstavnika vjerske zajednice, odnosno Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Službe  za odnose s javnošću Rijaseta.