Promo banner

A+ A A-

Reis Cerić i švicarski ambasador o referendumu u Švicarskoj

Sarajevo, 23. novembar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio švicarskog ambasadora u BiH Rolfa Lenza koji ga je obavijestio o najavljenom referendumu o zabrani gradnje minareta u Švicarskoj.

Svic-ambas-Rolf-Lenc-i-reis-2009

Naime, u Švicarskoj će se 29. novembra 2009. godine glasati o zabrani gradnje minareta. Vlada i Parlament Švicarske striktno odbijaju takvu zabranu. Kako je istaknuto, ona stoji u suprotnosti sa centralnim ustavnim vrijednostima i pravima i vrijeđa međusobno garantovana ljudska prava. Međutim, glasanje će se održati, jer je više od sto hiljada birača svojim potpisom tražilo narodnu inicijativu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je zahvalio ambasadoru Rolfu Lenzu  što ga je obavijestio o tome rekavši da očekujući da se princip ljudskih i vjerskih  prava održi u životu u cijeloj Evropi, a posebno u Švicarskoj.

Reisu-l-ulema je iskoristio ovu priliku i poželio svim muslimanima u Evropi, a posebno u Švicarskoj gdje će se treći dan Bajrama održavati referendum o zabrani gradnje minareta, da im bajram prođe u slobodi, zdravlju i zadovoljstvu s njihovim komšijama i «da se kao muslimani  u Evropi borimo za svoja prava, ali da poštujemo i prava drugih i sudjelujemo u snaženju demokratije i zaštite ljudskih prava svakog čovjeka.»

U prilogu dostavljamo i nacrt ove narodne incijative švicarskih stanovnika:

 

Nacrt FACTSHEET Švicarska narodna inicijativa "Protiv gradnje minareta«

U Švicarskoj će se 29. novembra 2009. godine glasovati o zabrani gradnje minareta. Vlada i Parlament striktno odbijaju takvu zabranu. Ona stoji u suprotnosti sa centralnim ustavnim vrijednostima i pravima i vrijeđa međunarodno garantovana ljudska prava. Glasovanje će biti održano, jer je vise od 100.000 birača svojim potpisom tražilo narodnu inicijativu.

Što je narodna inicijativa?

  • Švicarski Ustav svakome ko ima pravo glasa daje pravo da sa svojim potpisom traži glasovanje o jednoj privatno ili civilno-društveno predloženoj promjeni Ustava. Ako se sakupi više od 100.000 potpisa mora se o tome glasovati preko takozvane narodne inicijative.
  • Narodna inicijativa je jedno demokratsko sredstvo. Ona kao takva ne odgovara volji naroda, već predstavlja jedan instrument kako se ona može ustanoviti.

Narodna inicijativa "Protiv gradnje minareta«

  • Narodna inicijativa "Protiv gradnje minareta" je podnesena 8. jula 2008. godine sa 113.540 potpisa. Pokretači su jedna neovisna komisija eksponenata različitih partija.
  • Inicijativa želi da zabrani gradnju minareta u Švicarskoj. Ali ona se ne odnosi protiv gradnje ili održavanja džamija i muslimanskih molitvenih prostora.
  • Vlada i Parlament odbijaju zahtjeve inicijative.

Stav Vlade i Parlamenta

  • Švicarska Vlada (Savezno vijeće) i oba doma Parlamenta odbijaju inicijativu i savjetuju svim osobama sa pravom glasa da polože «ne» u glasačku kutiju.
  • Švicarska Vlada je mišljenja da zabrana gradnje minareta muslimankama i muslimanima na nedopustiv način uskraćuje pravo da svoju vjeroispovijest ispoljavaju javno, iako bi muslimankama i muslimanima bilo moguće da kod eventualnog prihvatanja inicijative i dalje ispoljavaju svoju vjeroispovijest, bio bi to čin diskriminacije, jer se ona odnosi isključivo na religijski simbol Islama, ali ne na (uporedive) građevinske simbole ostalih vjeroispovijesti.
  • Savezno vijeće je uz to mišljenja, da inicijativa povređuje vjerske slobode, slobodu mišljenja te pravnu jednakost.
  • Za Vladu i Parlament Švicarske zabrana gradnje minareta je nespojiva sa vrijednostima jednog slobodnog društva i sa direktnom demokracijom.
  • Vlada i Parlament se zalažu za politiku dijaloga, koja potiče razumijevanje između različitih religija i integraciju.

Muslimanke i muslimani u Švicarskoj

  • Različiti izvori broj osoba koje žive u Švicarskoj a koje su islamske vjeroispovijesti, procjenjuje na 350.000 do 400.000; njih najviše potiče iz zemalja jugoistočne Evrope i Turske. Njima na raspolaganju stoji oko 150 muslimanskih kulturnih centara, molitvenih udruga i daljnjih 100 molitvenih prostora. Nekoliko tih džamija imaju minaret.

Pretežita većina muslimanki i muslimana koji žive u Švicarskoj je dobro integrisana - odnos između muslimanskog i ne-muslimanskog stanovništva je tradicionalno mirno i neproblematično.