Promo banner

A+ A A-

Reagovanje na saopćenje SDA

ZNAKIZ1Sarajevo, 12. novembar 2009. (MINA) - Povodom saopćenja Stranke demokratske akcije, od 10. 11. 2009. god., u kojem se kaže da se „Predsjedništvo SDA ne slaže da je na sceni konačno rješenje bošnjačkog pitanja..., te da BiH nije Gvantanamo i u cijelosti podržava stavove i izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihića i drugih zvaničnika u vezi s radom OHR-a i Gregorijana", Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje u kojem se kaže:

- Islamska zajednica poštuje slobodu i uvažava pravo da svako treba jasno artikulirati svoje stavove i interese. U vezi ponovljenih stavova SDA, Islamska zajednica ukazuje javnosti na to da može biti razumljiv politički oportunizam kojeg Stranka demokratske akcije već duže vrijeme provodi, možda radi zaštite interesa određene grupe, ali nije razumljivo da Stranka demokratske akcije, koja  u zadnje vrijeme kroz izjave njenih  visokih partijskih dužnosnika tvrdi da SDA nije partija bošnjačkog naroda, sada se oglašava u ime bošnjačkog naroda oko „konačnog rješenja bošnjačkog pitanja".

Svaki razumni Bošnjak, posebno nakon ratnih strahota, logora i genocida, svaka Bošnjakinja posebno koja je doživjela monstruozni zločin silovanje, imaju pravo i obavezu iskazivati brigu za svoju budućnost i uzimati lekcije iz njihove ili povijesti drugih naroda. Da li briga tih Bošnjaka i Bošnjakinja ili borba nane Fate Orlović za temeljno ljudsko pravo i dostojanstvo ne demantira Predsjedništvo SDA da na sceni nije svojevrsna zavjera koja podsjeća na „konačno rješenje bošnjačkog pitanja".

Isto tako,  svjesni Bošnjaci vide svojim očima da su u našoj zemlji još uvijek ostaci one političke filozofije i prakse koja je izrodila Gvantanamo.  Poznato je da je i sam američki narod odbacio i osudio takvu praksu, kroz izbor predsjednika Baraka Obame, koji je više puta izjavio da nije ponosan na ono što se događalo nevinim ljudima u Gvantanamu koji su bili pritvoreni i držani bez suđenja. Slično se sada događa građanima arapskog porijekla sa bosanskim državljanstvom,  koji su proglašeni opasnost za nacionalnu sigurnost, ali niti im se sudi niti se oslobađaju. Da li je potrebno da svi Bošnjaci dobiju status kao u Gvantanamu pa da Predsjedništvo SDA shvati da i u BiH ima Gvantanamo?

Oduvijek su ljudi od morala i pravde vjerovali da ako se jednom čovjeku čini nepravda isto je kao da se nepravda čini svim ljudima. U Kur'anu Časnom stoji da: „Onaj koji ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo, a onaj koji oživi jednog čovjeka kao da je oživio cijelo čovječanstvo".

Tako piše u Kur'anu. U saopćenju Predsjedništva SDA piše da Predsjedništvo SDA u cijelosti podržava rad OHR-a i Gregorijana što znači da Predsjedništvo SDA podržava i shemu koja je napravljena u OHR-u uz znanje Gregorijana. Dobro je što se Predsjedništvo SDA, kojim predsjedava Sulejman Tihić, oglasilo i podržalo te sheme kojih se sada i sam OHR nastoji osloboditi. Takav stav SDA još jednom potvrđuje da se Bošnjaci moraju ozbiljno zapitati kako naći izlaz iz postojećeg stanja i kako naći bolji i sigurniji put za budućnost naroda i države, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.