A+ A A-

Nastavak medijske kampanje

ZNAKIZ1Sarajevo, 3. novembar 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni u saopćenju za javnost ukazuje na nastavak medijske kampanje protiv institucija islama.

U saopćenju se kaže:

- Federalna televizija u svojim programima nastavlja praksu prljave konstrukcije, ponižavanja i vrijeđanja islamskih institucija i autoriteta. Posljednji takav primjer predstavlja grubo izvitoperivanje Izjave Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u emisiji "60 minuta", od 02. 11. 2009. godine.

Navedeni prilog u potpunoj je suprotnosti sa sadržajem i duhom Izjave Sabora i plod je čiste fikcije autora priloga. Sabor Islamske zajednice u svojoj Izjavi nije spomenuo nijedno ime, ali je očito da to nije smetalo autoru priloga da on po svome nahođenju ili instrukcijama konstruira i Saboru podmeće nepostojeće sadržaje. Sabor Islamske zajednice je vrhovni zakonodavni organ Islamske zajednice u kojem dvije trećine sabornika čine Bošnjaci muslimani iz cijele Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore koji nisu uposleni u Islamskoj zajednici i na najdirektniji način predstavljaju glas i volju muslimana u usmjeravanju i vođenju organa i ustanova Islamske zajednice. Svojim monstruoznim konstrukcijama i insinuacijama Federalna televizija je pokazala kakav odnos ima prema volji predstavnika Bošnjaka muslimana u Saboru.

Prilog Federalne televizije o Saboru Islamske zajednice još je jedan pokazatelj brutalnosti prema Islamskoj zajednici i institucijama islama koju ovaj javni medij duži period provodi, što jača ona uvjerenja koja ukazuju na postojanje organiziranog koncepta i projekta kriminalizacije i ponižavanja vjerskih autoriteta čiji su medijski egzekutori pojedini segmenti u sistemu Federalne televizije. Islamska zajednica je i ranije naslućivala da pojedini strani i domaći obavještajno-politički centri diktiraju i doziraju medijsku kampanju protiv Islamske zajednice, a vremenom te se slutnje sve više očituju i prepoznavaju njeni kreatori i egzekutori.

Treba li podsjećati da je na Federalnoj televiziji emitirana laž o reisu-l-ulemi prilikom posjete zeničkom zatvoru, da je više puta emitiran prilog o terorizmu sa slikom Careve džamije u Sarajevu i njenih džematlija, da su simboli islama i Islamske zajednice stavljani u neprimjeren kontekst, karakterizirani jezikom mržnje i ulice, izvrgavani ruglu i ismijavanju. Hoće li sijači mržnje prema islamu i Islamskoj zajednici preuzeti odgovornost za posljedice svojih postupaka, za postupke onih koji odrastaju na njihovoj mržnji prema islamu i onome što islam simbolizira? Da li je to ono što žele inspiratori mržnje? Treba li podsjećati da su ambijent javne osude i linča Bošnjaka u procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine stvarali mediji i dokazivali vjerodostojnost svojim nalogodavcima količinom mržnje i što vještijim konstrukcijama. Tako je bilo i u sudskim procesima protiv Bošnjaka nakon Drugog svjetskog rata. 

Islamska zajednica je također iznenađena nastupom gospodina Rafija Gregorijana prvog zamjenika visokog predstavnika. Islamska zajednica želi naglasiti da je Reisu-l-ulema u svojoj zemlji i sa svojim narodom suveren u svojim poslovima u skladu sa islamskim propisima i normativnim aktima Islamske zajednice i stoga se nikome ne ispričava zato što je sa svojim narodom preživio genocid, zato što dijeli sudbinu svoga naroda i nikoga neće zvati i tražiti objašnjenja za ono što drugi insinuiraju Islamskoj zajednici. Oni koji su imali dileme i pitanja o radu Islamske zajednice mogli su dobiti željene informacije. Adresa Islamske zajednice je poznata. Neprimjereno je od gospodina Gregorijana, mada ničim izazvan ili prozvan od Islamske zajednice,  da na bilo koji način duhovnog predvodnika muslimana Bošnjaka dovodi u vezu s bilo kime, a pogotovu sa fiktivnim šemama kojima se želi diskreditirati i omalovažiti čast i ugled Bošnjaka muslimana. Islamska zajednica je vjerno i dosljedno pokazala svoj prijateljski odnos prema američkom narodu i zlonamjerno je od gospodina Gregorijana da zbog svojih propusta u radu pokušava da se prikriva iza američke pomoći. U Bosni i Hercegovini postoji izreka koja kaže bolja je lijepa riječ od sadake koju prati prigovor, navodi  se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.