Promo banner

A+ A A-

Izvršni odbor Evropskog vijeća vjerskih lidera u Tirani

Sarajevo 24. oktobar 2009. (MINA) - U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica, Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bosnjaka u Norveskoj je prisustvovao redovnom sastanku Izvrsnog odbora Europskog vijeca vjerskih lidera (European Council of Religious Leaders - ECRL) 21. i 22. oktobra 2009. godine u Tirani.

Konferencija-Tirana-2

 Reisu-l-ulema je inace clan i komoderator Izvrsnog odbora ECRL-a. Ovo Vijeće vjerskih lidera osnovano  je 2001. u Parizu sa ciljem da radi na širenju međuvjerskog dijaloga u Europi. Vijeće je,ustvari ispostava Svjetske konferencije za religiju i mir (WCRP) sa sjedištem u Nju Jorku.

Sastanak Izvrsnog odbora ECRL-a u srijedu, 21. oktobra u Tirani je bio odrzan pod naslovom «Kultura mira», kao nastavak tretiranja ove teme, koja je zapoceta na sastanku Vijeca u Lilleu, Francuska, u maju ove godine. Sastankom je predsjedavao moderator biskup Gunnar Stålsett iz Norveske, a prisutni su bili vjerski lideri islamske, katolicke, pravoslavne, protestanske i zoroastrijske zajednice, kao i novoizabrani predsjednik organizacije Religije za mir dr. Hans Ucko iz Svicarske. Predstavnik jevrejske zajednice nije, iz opravdanih razloga, mogao prisustvovati sastanku.

Medu vaznijim tackama na dnevnom redu je bio i Pravilnik o svetim mjestima. Ovaj dokument ima za cilj da ponudi pravila ponasanja i odnosa prema svetim mjestima, posebno tamo gdje dvije ili vise religija dijele isti prostor. Na dokumentu je radeno dvije godine i u tom poslu su bili ukljuceni vjerski lideri iz Europe i Bliskog Istoka. UNESCO je vec aminovao dokumenat, a Centar za mir i ljudska prava je pozvao ECRL da prostudira i usvoji ovaj Pravilnik. Izvrsni odbor je primio k znanju dokument i preporucio da se u narednom periodu, pa sve do sljedeceg sastanka Vijeca u Turskoj na proljece razmatra ovaj dokument, kako bi bio konacno usvojen i od strane ECRL-a.

Konferencija-Tirana-1

Razlog zbog kojeg je Tirana izabrana za odrzavanje sastanka Izvrsnog odbora ECRL-a bila je zapravo vec planirana inauguracija Medureligijskog vijeca Albanije u cetvrtak, 22. oktobra ove godine. Ovim je zvanicno poceo rad spomenutog Vijeca Albanije. Ovaj dogadaj ce biti zapamcen po tome sto je ova inauguracija organizirana pod pokroviteljstvom predsjednika Albanije Bamirom Topijem, koji je i licno uzeo ucesca na samoj inauguraciji, obracajuci se vjerskim liderima Medureligijskog vijeca Albanije  rijecima hvale i pune podrske njihovim izuzetno vaznim aktivnostima za Albaniju i njezin narod. Na inauguraciji se takoder obratio, cestitao i rijeci podrske vjerskim liderima Albanije dao moderator ECRL-a Gunnar Stålsett.