Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u posjeti Čikagu

Rijetko koji grad uzbudi reisu-l-ulemu kada u njega kroči kao Čikago. Tu je on sa porodicom proveo, po osobnom priznanju, najformativnije godine života 1981-1986. godine. Tu je bio imam i radio i uspješno odbranio svoju doktorsku disertaciju na glasovitom Čikaškom sveučilistu pred poznatim rahmetli prof. Fazlur Rahmanom.

IMG_0028

Reisul-l-ulema je sa svojom suprugom doputovao u Čikago u petak 9. oktobra iz Washingtona. Već slijedećeg dana je prisustvovao međureligijskom skupu u Islamskom kulturnom centru u Northbrooku gdje su mu domaćini glavni imam IZ Bošnjaka dr. Senad ef. Agić i članovi BACA i ICC priredili doček kakav zaslužuje prvi čovjek u Bošnjaka danas. Program koji je uslijedio za oko 200 muslimana i nemuslimana Čikaga odusevio je prisutne, posebno onog trenutka kada je za govornicu izašao jedan od najuticajnijih vjerskih lidera danas dr. Mustafa ef. Cerić, koji je u svom nadahnutom izlaganju ponovio "da u svijetu neće biti mira ako ne bude pravde za sve."

Glavno predavanje je održao prezbiterijanski svećenik Jeffry Burns na temu "Jesus - Our Common path to Reconciliation between Muslims and Christians" i najavio da će mir u SAD i šire ovisiti prije svega o odnosima i vezama između muslimana i kršćana.

IMG_0046

Za dvadesest minuta skupljeno $60, 450.00

Slijedećeg dana, 11. oktobra, u velikoj sali za predavanje Islamskog kulturnog centra u Northbrooku, nakon ručka priređenog za oko 200 zvanica iz Čikaga, uglavnom predstavnika zavičajnih klubova kao i obližnjih džemata Des Moinesa, Detroita, Gd. Rapidsa, Bowling Greena i Milwaukeeija održana je premijerna video-prezentacija izgradnje generacijskoga projekta zgrade Rijaseta u Sarajevu. Potom je u skraćenoj verziji prezentiran i sa velikim interesom reisu-l-ulemin rad "BOŠNJACI IZMEĐU VJERSKOG I NACIONALNOG".

Nakon pauze za akšam, program je nastavljen obraćanjem reisu-l-uleme koji je svojim poznatim manirom neposrednog kontakta sa džematlijama vrlo nadahnuto govorio o aktuelnostima iz BiH s posebnim osvrtom na radove na izgradnji zgrade Rijaseta kao i o drugim značajnim i aktuelnim pitanjima s kojima se susreće bh. društvo danas.

IMG_0045

Nakon reis-efendijinog obraćanja, glavnom imamu IZ dr. Senadu Agiću nije bilo teško da prisutne povede u akciju doniranja za zgradu Rijaseta koja je završila u roku od 20 minuta, sa, što uplaćenih što sa obećanih $60, 450.00.

Slične akcije će uslijediti u svim džematima širom SAD i Kanade, ako Bog da.

Reis-ef. će svoju posjetu SAD nastaviti u St. Luoisu gdje će u četvrtak pred više od 400 predstavnika svih vjera održati predavanje o značaju međureligijskoga dijaloga.

U subotu je predviđeno više značajnih skupova za Bošnjake u ovom gradu, koji je postao dom najvećem broju bh. prognanika - iseljenika iz BiH.

S.A.