Promo banner

A+ A A-

Uplata Zekata i Sadekatu-l-fitra putem interneta

zekat5Sarajevo, 14. septembar 2009. (MINA) - Od ponedeljka 14. septembra 2009./25. ramazana 1430. godine svi davaoci zekata i sadekatu-l-fitra će moći svoju obavezu davanja zekata i sadekatu-l-fitra ispuniti i putem interneta, direktno na web portalu Rijaseta Islamske zajednice u BiH www.rijaset.ba. Nastojeći muslimanima, članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, olakšati ispunjenje obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra i ići u korak sa savremenim trendovima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je putem svog Ureda za zekat uspostavio i najjednostavniji i najbrži način ispunjenja pomenutih obaveza.

Svim potencijalnim davaocima zekata od danas se pruža mogućnost da korištenjem jednostavnog softwarea za obračunavanje zekata ''zekat kalkulatora'', koji se nalazi na web portalu Rijaseta www.rijaset.ba/zekat, obračunaju zekat i na istom mjestu odmah i izvrše uplatu obračunatog iznosa zekata.

Uplate mogu vršiti svi korisnici kartica Visa, MasterCard, American Express i JCB. Pored već ustaljenih uplatnih kanala za davanje zekata i sadekatu-l-fitra putem blokova za zekat i blokova za sadekatu-l-fitr, koji se mogu naći u svim džematima u BiH i dijaspori i mogućnosti uplata putem bankovnih računa, uspostavom mogućnosti plaćanja zekata i sadekatu-l-fitra putem interneta, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upotpunjuje jedan od veoma važnih segmenata svog djelovanja.

Zekat je treći islamski šart, jedan od pet stubova islama i odgovarajući odnos prema zekatu je od krucijalne važnosti, kako za pojedinca, tako i za zajednicu. Zekat je izdvajanje određenog, manjeg, dijela imetka kao vid čišćenja većeg dijela imetka i pripreme za njegov rast i unapređenje. Nadati se je da će i uspostava pomenute mogućnosti jednostavnijeg ispunjenja obaveze davanja zekata olakšati vjernicima i podstaći ih da se na odgovarajući način odnose prema ovoj obavezi i time doprinesu kako ličnom tako i unapređenju stanja cjelokupne zajednice.