Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta

 

ZNAKIZ1Sarajevo, 4. septembar 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu sve češćeg tretmana izvora islama u javnom diskursu izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

 

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ukazuje na, u posljednje vrijeme u bh. društvu, sve češću neprihvatljivu i opasnu pojavu nestručnog, površnog, reduciranog, a u nekim slučajevima tendencioznog i zlonamjernog interpretiranja islamskih izvora i vrijednosti.

Poznato je da svaka religija ima svoje principe, negdje su definirani kao dogme, za čije se tumačenje propisuje posebna stručnost i postupak, a što može biti nerazumljivo ili kontradiktorno onim neupućenima. Premda islam nema dogmi, niti zabranjenih područja za ljudsko razmišljanje i propitivanje, ipak za vjerodostojno tumačenje islamskih principa i donošenje vrijedonosnih sudova o stavovima i intencijama islama potrebna je stručnost i priznata metodologija. Zboga toga je apsolutno neprihvatljiva i veoma opasna intencija da se, bez ikakve stručne kompetencije i ustanovljene metodologije, uzimaju iz islamskih izvora citati, trgaju iz konteksta i tumače u javnom diskursu kako kome na um padne. Time se brutalno narušava dostignuti nivo međureligijskog razumijevanja koje se ogleda kroz nemiješanje u tumačenje vjere drugog, nenametanje jednoj vjerskoj praksi principa i metodologije druge vjerske prakse, u protivnom to je oduzimanje drugome njegove specifičnosti i prava na vlastito razumijevanje i tumačenje vjere. Nametanje vlastitog pristupa vjeri drugome, i još mu nuditi svoje razumijevanje njegove vjere kao jedino ispravno i prihvatljivo, otvara Pandorinu kutiju opasnih vjerskih sumnjičenja i sukoba.

Islamska zajednica je vjerovala da je savremeno društvo napravilo odlučan odmak od srednjovjekovne netrpeljivosti kada su formirani i egzistirali centri čija je zadaća bila, između ostalog, širenje propagande protiv islama i muslimana na način da su izmišljani lažni citati Kur'ana, širene izmišljene priče o životu Muhammeda a.s., zlonamjerno tumačeni islamski izvori, vrijeđane i ismijavane temeljne vrijednosti islama u cilju mobiliziranja i podsticanja straha od islama i muslimana. Nažalost, Islamska zajednica  naslućuje oživljavanje sličnih tendencija i odnosa prema izvorima i vrijednostima islama, pri čemu se muslimanima Bošnjacima oduzima njihova sloboda, sposobnost i mogućnost da sami artikuliraju vrijednosti svoje vjere, nameću im se nepozvani dušebrižnici zabrinuti za njihovu pravovjernost pa im je oni usrdno nude. Ovakve tendencije su višestruko opasne pogotovo u državi kakva je Bosna i Hercegovina, što kod muslimana Bošnjaka pojačava opravdani strah od pothranjivanja predrasuda prema njima i njihovoj vjeri te mogućem ponavljanju genocida, što nije nepoznat slučaj u ljudskoj i evropskoj povijesti.

Također Islamska zajednica osuđuje udar na ljudsku čast i dostojanstvo te nametanje krivice muslimanima Bošnjacima zbog postojanja devijantnih ili neprihvatljivih sektaških pokreta u nekim muslimanskim područjima. Nametanje tumačenja islama kroz prizmu takvih ekstremnih ili disidentnih tokova je zlonamjerno i nedopustivo, kao što je i nedopustivo optuživanje muslimana Bošnjaka i njihove vjere zbog pojedinih prošlih historijskih događaja, te je krajnje nekorektno i neprimjereno zbog tih događaja iskaljivanje ličnog, grupnog ili nacionalnog nezadovoljstva i kompleksa prema muslimanima, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.