A+ A A-

Potpisan sporazum o halal certificiranju s Crnom Gorom

Sarajevo, 10. avgust 2009. (MINA) - Danas su Sarajevu reisu-lulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić i Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić potpisali Sporazum o saradnji u poslovima  halal certificiranja na području Crne Gore.

-Ovim sporazumom Agenciji za certificiranje omogučava se da na području Crne Gore u saradnji s Islamskom zajednicom razvija aktivnosti u oblasti halal certificiranja, odnosno da sva svoja dosadašnja iskustva, dokumentaciju, halal standard i  sve stručnjake angažira kako bi pomogla Islamskoj zajednici u Crnoj Gori da i ona uspostavi sistem certificiranja identičan sa postojećim u BiH i koji je kao takav šire  prepoznatljiv i ima međunarodno priznanje,  kaže  Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

-Izuzetno sam zadovoljan ovim činom  i koristim priliku da se zahvalim Rijasetu IZ u BiH i Agenciji za certificiranje halal kvalitete. Mislim da je ova  Agencija za kratko vrijeme uspjela da se svojom aktivnošću proširi izvan granica BiH, na Sloveniju,Hrvatsku, Srbiju i evo sada i na područje Crne Gore.Znam se se planira to učiniti i s Makedonijom i drugim zemljama regiona, tako da  Agencija  otvara neku buduću saradnju islamskih zajednica u regionu i njihovo čvršće povezivanje.

Drago mi je što smo potpisali Sporazum. To je još jedan korak u približavanju islamskih zajednica u BiH i Crnoj Gori. Mislim da ćemo  ovim pomoći ljudima iz Crne Gore koji se bave biznisom, pogotovo muslimanima u Crnoj Gori  koji imaju potrebu za ovim certifikatima i time im omogućiti da budu konkurentni na tržištu, kako u regionu tako i u islamskom svijetu, izjavio je Reis Islamske zajednice  Crne Gore Rifat ef. Fejzić nakon potpisivanja Sporazuma.