Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću o prilogu FTV-a

 

Sarajevo, 29. juli 2009. (MINA) -  Služba za odnose s javnošču Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu iznošenja neistina u Dnevniku 2 Federalne televizije izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Menadžment Federalne televizije izgleda počinje novu sezonu bezobzirne kompromitacije islamskih institucija i vrijednosti pri tom vršeći brutalni atak na najintimnija osjećanja i uvjerenja muslimana u Bosni i Hercegovini. Dnevnik 2 Federalne televizije od 28. 07. 2009. g. je krunski dokaz mržnje koju širi ova televizija prema Islamskoj zajednici. Notorna je laž da je reisu-l-ulema prilikom službene posjete Kazneno-popravnom domu Zenica bilo kojem zatvoreniku poklonio levhu. Nakon brojnih tendencioznih priloga o Islamskoj zajednici i islamskim autoritetima Bošnjaka, temeljenim na poluistinama, špekulacijama, montažama, jednostranom pristupu, vađenju iz konteksta izjava, Federalna televizija sada u projektu iskazivanja mržnje i vrijeđanja Islamske zajednice izmišlja događaje i bestidno kleveće autoritete Islamske zajednice.. Ovakvim činom Federalna televizija postaje javni servis za besprizornu kompromitaciju, ponižavanje i progon islamskih vrijednosti i islamskih autoriteta. Koji obavještajno-politički centri moći, strani ili domaći, izdaju naloge i smjernice za diskreditaciju islamskih vrijednosti i Islamske zajednice?

Za razliku od odnosa prema vrijednostima i autoritetima drugih vjerskih zajednica, Federalna televizija na svaki način nastoji omalaovažiti vjeru islam i poniziti institucionalne vrijednosti Islamske zajednice, posebno instituciju reisu-l-ulme, kao vrhovnog autoriteta muslimana ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Hrvatskoj, Slovniji, Srbiji te bošnjačkoj dijaspori u Europi, Americi i Australiji.

Zlonamjerno stavljanja u kontekst vjerskog poglavara muslimana sa odbjeglim zatvorenikom, etiketiranje ljudi prilikom ubistva ispred Šarića džamije u Mostaru, napad na trudnu ženu prozorskog imama, podizannje tužbe protiv djevojaka iz Srebrenice, atak na moralni lik muftije tuzlanskog jesu samo posljednji primjeri uznemiravanja i sijanja straha s kojima se muslimani u Bosni i Hercegovini iz dana u dan suočavaju. Ovim se nameće permanentna krivica muslimanima koji žive u strahu čekajući koja će biti sljedeće optužba i etiketa, čime se šalje poruka da kao takvi  ovdje nisu poželjini..

Islamska zajednica je svjesna da ovo, kao ni prethodna saopćenja, neće promjeniti politiku i diskriminatorski stav FTV prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali Islamska zajednica želi jasno kazati svima, posebno islamskom svijetu, da ono što se događa bosanskim muslimanima ukazuje na opasnost ponavljanja genocida nad njima, jer ih se svakim danom sve više sotonizira što je uvod za nove progone i nova stradanja. Bosanski se muslimani sve više osjećaju nezaštićenim u svojim pravima na život, vjeru, slobodu, imetak i čast, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošču Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.(kraj)

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST MUFTIJSTVA ZENIČKOG

 

Zenica, 29. juli 2009. (MINA) - Muftijstvo zeničko oštro osuđuje tendenciozni prilog emitovan u okviru Dnevnika 2 Federalne televizije, od 28.07.2009. godine.

U okviru priloga o bijegu zatvorenika Karaj Kamela iz KPD Zenica, u iznenađujuće ružan i krajnje zlonamjeran kontekst je stavljena radna posjeta reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Posjeta reisu-l-uleme je bila u cilju upoznavanja sa uslovima života i rada zatvorenika. Tom prilikom je uprava Zavoda obavijestila reisu-l-ulemu da mu jedna grupa zatvorenika, koja u sklopu svojih radnih obaveza izrađuje levhe, želi pokloniti levhu koju su oni radili i pomenuti zatvorenik je to učinio.

Inače, predstavnici  Muftijstva zeničkog kao i Medžlisa Islamske zajednice Zenica u okviru svojih redovnih aktivnosti tokom godine različitim povodima  posjećuju zatvorenike u Kazneno-popravnom domu Zenica, a poklanjanje novoizrađenih levhi je uobičajena praksa. Kao sudionici posjete Kazneno-popravnom domu Zenica, Muftijsvo zeničko izražava zaprepaštenost očitim  izvrtanjem činjenica od strane Federalne televizije i kontekstom u koji je smjestila ovaj događaj. Ovo učvršćuje naše sve jače sumnje da Federalna televizija prema Islamskoj zajednici i vrijednostima islama njeguje negativan i za muslimane vrlo štetan pristup, kaže se u saopćenju Muftijstva zeničkog.