Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Pierra Mirela

Sarajevo, 25. juni 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio  Pierra Mirela, direktora Generalne direkcije Evropske komisije.

Reisu-l-ulema se gospodinu Pierru zahvalio na posjeti, naglasivši pri tom zadovoljstvo što je Evropski parlament sa 565 glasova, 15. januara ove godine usvojio Rezoluciju  o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Na taj način Evropski parlament je pokazao da ima osjećaj premu bolu žrtava genocida koji se nije smio dogoditi.

U tom kontekstu reisu-l-ulema dr. Cerić je zamolio  gospodina Pierra Mirela da prenese Oli Renu, komesaru EU za proširenje,  našu zabrinutost za situaciju u posljednje vrijeme i naša očekivanja  od Brisela da se ozbiljno pozabavi pitanjem ustrojstva države BiH koja treba biti tako organizirana i snažna da  se svi građani i narodi u  njoj osječaju sigurno i bez straha za  budućnost njihove djece.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je posebno podvukao da iskustvo genocida  nad bosanskim muslimanima daje im za pravo da stalno podsječaju Brisel na obaveze kako bi se u ovom dijelu Evrope osigurao trajan i pravedan mir za sve ljude i narode.

Direktor Generalne direkcije Evropske komisije Pierr Mirel  je istakao da Evropska komisija očekuje od domaćih političara da urade svoju domaću zadaću koja treba da predstavlja težnje građana BiH, a to je da se  BiH što prije priključi evropskim integracijama i da svojim primjerom pokaže da je  kao država i društvo sposobna odgovoriti na sve izazove s kojim se suočavaju na putu ka istinskom miru i pomirenju.

Posebno važnim u razgovoru je istaknuto to da se otkloni svaka vrsta diskriminacije, posebno u vezi s pravom na vizni režim, gdje u tom pogledu postoji diskriminacija koja nije porihvatljiva.