Promo banner

A+ A A-

Nastavak organizirane medijske kampanje protiv Islamske zajednice

U povodu nastavka organizirane medijske kampanje protiv vrijednosti islama i Islamske zajednice, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Premda je posjeta Sandžaku najviše delegacije Islamske zajednice u BiH od svih objektivnih izvještača sa lica mjesta ocjenjena veoma uspješnom, jer je Sandžak, posebno Novi Pazar, svima pokazao visoku moralnu svijest i političku zrelost, novinar magazina „60 minuta", izgleda frustriran zbog činjenice da nije bilo krvi u Tutinu, kako je najavljivao Adem Zilkić, još jednom je pokazao zlu namjeru i selektivan pristup. Ispoljena netrpeljivost prema Islamskoj zajednici evocira uspomene na naručene priloge srbijanske obavještajne službe iz doba psihološkog i propagandnog obračuna Beograda sa Bosnom i Hercegovinom i islamskom materijalnom i duhovnom kulturom i vrijednostima.

Islamska zajednica i muslimani u Bosni i Hercegovini stiču dojam da ih ništa više ne treba iznenaditi od Federalne televizije, da ne mogu očekivati ništa dobro, ništa objektivno i ništa pozitivno o islamu, muslimanima, Islamskoj zajednici. Čini se, kao da se trenutno rukovodstvo Federalne televizije zavjetovalo da će biti u funkciji ponižavanja islamskih autoriteta, vrijednosti i pripadnika islama. Posljednja emisija „60 minuta" nagovještava pokretanje nove medijske hajke i linča Islamske zajednice, zato što se odvažila da čuva svoju čast, slobodu, integritet i autonomiju od zavjere poput osoba kao što je Adem Zilkić, koji je, čini se, rado viđen sagovornik ovog medija.

Pristup i način na koji je medijski pripreman odlazak delegacije Islamske zajednice u Sandžak, reakcije i način daljeg eksploatiranja ove teme stvara indicije o zajedničkom medijskom poduhvatu, uz pokroviteljstvo i sponzoriranje srbijanske policije i njihovih ekspozitura, na rušenju temeljnih vrijednosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, širenju straha od islama i onih muslimana koji drže do svoje časti i dostojanstva i koji nisu spremni prodati din za dinar.

Očito je da za Islamsku zajednicu predstoje teška iskušnja, koja je ona, uz Allahovu milost i visoku moralnu i patriotsku svijest uleme i muslimana, spremna nositi i sposobna odgovoriti svim ovim izazovima na temeljima svoga stoljetnog iskustva.