A+ A A-

Zaključci vanredne sjednice Mešihata IZ u Srbiji

Novi Pazar, 25. maj 2009. (MINA) - U povodu uvreda i kleveta iznesenih u saopštenju Ministarstva vjera Republike Srbije od 22.05.2009. god. na račun vrhovnog poglavara Islamske zajednice, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je 25.05.2009. god. održao vanrednu sjednicu i usvojio sljedeće zaključke:

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i odlučno odbacuje vrijeđanje i klevetanje najvišeg autoriteta muslimana na Balkanu od strane Ministarstva vjera. Ovakav stav jasno ilustruje odnos državnih organa prema muslimanima u Srbiji koji je rezultirao aktivnim napadima na autonomnost i ravnopravnost Islamske zajednice.

Od predsjednika Republike i predsjednika Vlade tražimo da se javno ograde od pomenutog stava Ministarstva vjera.

U cilju ublažavanja osjećaja povrijeđenosti pripadnika islama, od predsjednika Vlade očekujemo javno izvinjenje.

Nakon ovog skandaloznog čina ministar vjera dr. Bogoljub Šijaković ne može biti faktor uspostave dobrih odnosa između države i vjerskih zajednica, zato od njega tražimo da podnese neopozivu ostavku.

Ukoliko ministar vjera ne podnese ostavku, od predsjednika Republike i predsjednika Vlade tražimo njegovu hitnu smjenu.

Od bošnjačkih ministara i narodnih poslanika tražimo da, do ispunjenja ovih zahtjeva, preispitaju svoje učešće u Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ukoliko se nadležni državni organi prema ovim zahtjevima budu neodgovorno ophodili, Mešihat će prekinuti saradnju sa Ministarstvom vjera Republike Srbije, kaže se u saopštenju s vanredne sjednice Mešihata IZ u Srbiji.