Promo banner

A+ A A-

Saopćenje u povodu reakcije Ministarstva vjera Srbije na posjetu Sandžaku

Sarajevo, 22. maj 2009. (MINA) - U povodu saopćenja Ministarstva vjera Vlade Republike Srbije o posjeti reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe Cerića muslimanima Sandžaka, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se kaže:

- Saopćenje Ministarstva vjera Vlade Republike Srbije u vezi posjete reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe Cerića muslimanima Sandžaka neodoljivo podsjeća na ratnu propagandu srbijanskih nacionalističkih centara o "samogranatiranju" građana Sarajeva ili, pak, o "nekoliko stotina" ubijenih Srebreničana u genocidu u julu 1995. godine.

Umjesto činjenica i odgovora na tvrdnje o kršenju osnovnih ljudskih i vjerskih prava muslimana, Ministarstvo vjera se koristi već viđenim metodama etiktiranja i diskvalifikacije, iznošenja očitih neistina i insinuacija.

Očita je neistina da je reisu-l-ulema bilo kada i bilo gdje negirao postojanje srpske nacije u BiH, kao što je očita neistina da je reisu-l-ulema uputio ikakve prijeteće i uvredljive poruke Republici Srbiji. Reisu-l-ulema je u svojim nastupima jasno i javno poručio da su muslimani u Srbiji građani Srbije, da muslimani u Srbiji trebaju svoja prava ostvarivati u okviru ustavnopravnog poretka Republike Srbije, kao njihove države koja ima obavezu da im osigura potpunu slobodu i ravnopravnost kao što to uživaju i ostali narodi u Srbiji. Zašto Ministarstvo vjera prešućuje ili nije čulo ove poruke? Da li je sloboda muslimana u Srbiji i uživanje temeljnih ljudskih prava prijetnja i uvreda za Srbiju?

Ministarstvo vjera Srbije zaboravlja da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić inicijator bošnjačko-srpskog dijaloga koji je prezentiran tokom susreta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu i uspostavljanja haromničnih odnosa između dva naroda na principima istine, pravde, uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti.

Svojim saopćenjem Ministarstvo vjera pokazuje da nema sluha za istinske potrebe i probleme muslimana u Srbiji. Također, ton i sadržaj saopćenja konačno osvjetljavaju mjesta iz kojih je dirigirano podizanje tenzija uoči posjete, te potvrđuje već izražena uvjerenja o postojanju vrlo snažnih centara kojima smeta slobodna i samostalna Islamska zajednica u Srbiji i da je projekat cijepanja Islamske zajednice, po svemu sudeći, sponzoriran i dirigiran iz tih centara naslonjenih na državne institucije Srbije.

Ministarstvo vjera Srbije ovim saopćenjem pokazuje nervozu, da li zbog glasa savjesti za svoju involviranost u kreiranje islamskih zajednica po svojoj mjeri ili zbog urušavanja koncepta u koji je uloženo mnogo truda i ambicija?, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.