Promo banner

A+ A A-

Sjednica Sabora Islamske zajednice

Sarajevo, 28. mart 2009. (MINA) - Danas je u Sarajevu održana sedma redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH kojom je predsjedavao Edhem Bičakčić, predsjenik Sabora. Sjednica je održana u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića, muftija i drugih visokih dužnosnika Islamske zajednice.

Sabornici su usvojili Izvještaj  o radu Rijaseta islamske zajednice za prošlu godinu, finansijski izvještaj za 2008. godinu i  budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2009. godinu.

U raspravi je isrtaknuto niz dostignuća  koja su ostvarena u radu Islamske zajednice, ali je ukazano i na pojedine  slabosti na koje će u narednom periodu trebati usmjeriti aktivnosti. To se  prvenstveno odnosi na povratak, rad sa dijasporom i dalje institucionalno jačanje organa Islamske zajednice, u čemu je težište stavljeno na Vakufsku direkciju.

Na zasjedanju Sabora islamske zajednice imenovan je Upravni odbor Vakufske direkcije.Predsjednik je Mustafa Hasani, a članovi su : Muhamed Bilajac, Mensur Karadža, Senad Ćeman, Hamid Indžić, Nezim Halilović i Esad Hrvačić. Nakon imenovanja Uporavni odbor će pristupiti   raspisivanju konkursa za direktora Vakufske direkcije i  angažovati se na daljem jačanju i osposobljavanju ove institucije.

Na današnjem zasjedanju Sabornici su najviše pažnje  posvetili  pitanju povratka jer je ovaj problem izražen na terenu posebno na prostoru manjeg BH entiteta. Islamska zajednica će tražiti od   državnih organa i općina da ažurnije rade  jer u pogledu povratka ne funkcioniraju onako kako se od njih očekuje.

Sabor Islamske zajednice u BiH je dao punu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i institucijama Islamske zajednice osudivši medijsku  kampanju koja se vodi protiv Islamske zajednice. Ova kampanja , istaknuto je, ima elemente islamofobije.