Promo banner

A+ A A-

Osuda verbalnih napada na IZ-u

Medžlis Islamske zajednice Donji Vakuf na redovnoj godišnjoj Skupštini održanoj dana 14. 03. 2009. godine, na osnovu člana 39. stav 6. Ustava IZ u BiH, nakon razmatranja ostalih pitanja za rad Medžlisa, a povodom najnovijih dešavanja i ataka na Islamsku zajednicu i njene legitimne predstavnike donio je zaključak u kojem se kaže:

Kao svjedoci svakodnevnih neutemeljenih verbalnih napada, prijetnji, zastrašivanja i svakojakih uvreda institucija Islamske zajednice u BiH od strane određenih ličnosti i nekih javnih medija, a posebno napada na Rijaset IZ i našeg uvaženog reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, u svijetu priznatog učenjaka i teologa, čovjeka koji uspješno predstavlja i zastupa muslimane: BiH, Balkana, Evrope pa i šire, čovjeka kojem su zbog njegovog širokog znanja i obrazovanja, obdarenog mudrošću i saburom, širom otvorena vrata svih najpoznatijih alima, učenjaka, državnika i raznih vladinih i nevladinih institucija i udruženja.

Mi članovi Skupštine Medžlisa Donji Vakuf, kao legitimno izabrani predstavnici svih džematlija, u svoje i u njihovo ime,
- Izražavamo protest protiv svih nasrtaja na Islamsku zajednicu i njene legitimne organe i predstavnike kojima ujedno dajemo svesrdnu podršku u radu na još većem jačanju i zbijanju redova, safova u jedinoj nam, izgleda, preostaloj instituciji oko koje se mi Bošnjaci muslimani možemo okupljati i u istu pouzdati kao garanta zaštite naših osnovnih ljudskih prava.

- Dajemo jasnu i svesrdnu podršku izgradnji zgrade Rijaseta na Kovačima u Sarajevu koja je više vijekova nedostajala ovoj instituciji iz dobro poznatih razloga, a, ako Bog da, daćemo i materijalnu podršku u skladu sa mogućnostima, na hajr, zadovoljstvo i ponos svih iskrenih vjernika i dobronamjernih ljudi, kaže se u pismu koje je potpisao Muharem Agić, predsjednik Medžlisa Donji Vakuf.