Promo banner

A+ A A-

Saopćenje za javnost Medžlisa IZ Zenica

Zenica 26. februar 2009. (MINA) - Povodom stalnih, često neargumentovanih i agresivnih napada putem elektronskih i printanih medija na Islamsku Zajednicu u BiH, Rijaset i posebno na ličnost reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenici na 4-oj redovnoj sjednici održanoj u Zenici 25.02.2009. godine, uz jedinstvenu podršku predsjednika svih džematskih odbora (67) izražava punu i jedinstvenu podršku organima Islamske zajednice u BiH i Reisu-l-ulemi za dosljednost u rukovođenju, unapređenju organizacije rada i očuvanju osnovnih vrijednosti islama.

Posebno izražavamo, svoje iskreno, zadovoljstvo i radost početka izgradnje administrativnog i poslovnog sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH i rezidencije Reisu-l-uleme u Sarajevu, kao i svoju spremnost da u okviru raspoloživih mogućnosti pomognemo ovaj historijski i za generacije koje dolaze značajan projekat.

Stoga, smo zahvalni Allahu, što smo sudionici ovoga vremena i ponosni na reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića za sve što je uradio u svjetskim okvirima na širenju istine o islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini. Nesumnjiv je njegov lični doprinos na usvajanju Rezolucije Evropskog parlamenta o sjećanju na genocid u Srebrenici. Dobijanjem prestižnih nagrada u Štuttgartu 2007. godine i Minhenu 2008. godine, doprinio je afirmaciji islama, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Iznenađuju nas, zabrinjavaju i vrijeđaju napadi na Rijaset IZ u BiH i Reisu-l-ulemu, koji dolaze iz sopstvenih redova. Pozivamo sve uposlenike Islamske zajednice, članove džematskih odbora, džematlije i sve ostale članove Islamske zajednice da prepoznaju da su na sceni orkestrirani, brutalni i neprofesionalni napadi na Islamsku zajednicu u kojima se iz nama nerazumljivih pobuda vrijeđaju naše moralne i duhovne vrijednosti i naše ljudsko i vjersko dostojanstvo, kaže se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Zenica.