Promo banner

A+ A A-

Otvoreno pismo iz Gluhe Bukovice Gojku Beriću

Mi, Džematski odbor Gluhe Bukovice, Medžlisa Islamske zajednice Travnik, kao legalni i legitimni predstavnici džemata Gluha Bukovica, a po zahtjevu naših džematlija, objavljujemo otvoreno pismo Gojku Beriću povodom njegove kolumne objavljene u "Oslobođenju" od 12. 02. 2009. godine.

Zar i ti Gojko Beriću?
Poštovani g. Beriću, mi seljani Gluhe Bukovice, doživjeli smo pravi tcunami od predrasuda, presuda i osuda, najviše od onih koji nas nisu ni čuli ni vidjeli. Oni ne znaju ništa o našem ljudskom ponosu. Oni ništa ne znaju o našim avlijama, koje su čišće od njihovih haustora. Oni ne znaju našta o bijelim zidovima naših kuća, koje su urednije od njihovih zapuštenih nebodera. Oni nisu nikad ušli u naše kuće da osjete miris naše čistoće i naše dobrote. Oni ne znaju da mi komšije džemata Gluha Bukovica poznajemo jedan drugoga od pamtivijeka i da se svaki dan srdačno selamimo. I jedan drugoga pitamo, hrabrimo u svakom pogledu. I jedan drugom pomažemo kako nam naša vjera nalaže i kako su nas naši djedovi naučili. Bolje se poznajemo i međusobno pazimo nego visoki intelektualci u visokim neboderima u veleljepnim gradovima. Mi znamo sve naše hodže i sve naše hadžije. Tcunami Duška Tomića i Avde Avdića nije nas obezglavio. Mi dobro znamo našeg imama Rešada ef. Omerhodžića bez obzira šta Tomići i Avdići pričali. I mi znamo razliku između istine i laži. I međusobno se dugo i dobro poznajemo da znamo ko je sklon lažima a ko je spreman život dati za istinu. Mi se rađamo i rastemo, starimo i umiremo u istini prirode, koju je Bog tako uredio da se laž ne može sakriti, niti se istina može pokopati.

No, mi seljaci Gluhe Bukovice, g. Beriću, jednu stvar ne razumijemo, a to je kako ste kao ugledni kolumnista u nekada uglednom "Oslobođenju" od 12.02.2009. god. mogli o nama ovo napisati: "Ali, ko će da zaštiti seljake Gluhe Bukovice od njihove vlastite pameti? To je mahom nepismen ili polupismen svijet, vjerski zatucan, svijet koji živi izvan vremena, lišen svijesti o državi i njenim zakonima. U tom carstvu zaostalosti religija nije ništa drugo nego plemenski kult".

Očito, mogli ste to napisati zato što ste bezrezervno (slijepo) povjerovali vašem novinarskom esnafu, kao što je Bakir Hadžiomerović, koji vam je na "najgledanijoj" emisiji "60 minuta" Federalne televizijie za nas seljake Gluhe Bukovice rekao da smo "stotinjak luđaka i primitivaca koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu".

Žao nam je, g. Beriću, što nas niste posjetili i što nas niste upoznali neposredno a ne posredstvom Federalne televizije i vaših kolega koji uređuju "60 minuta" koji nas mrze samo zato što smo muslimani. Trebali ste doći da s nama kahvu popjete. I da s nama popričate kako bi saznali da naša religija - islam nije nikakav "plemenski kult", već je naša vjera - islam ovdje donijela kulturu i civilizaciju koja je i vaše pretke naučila da znaju šta je "kašika", i što je "jorgan", i šta je "jastuk", i šta je "čaršaf" i šta je "bubreg", i mnogo toga još što koristite kao ličnu higijenu. I da od nas čujete ovu arapsku poslovicu, koju smo mi seljaci Gluhe Bukovice čuli od naših hodža, a koja kaže: - Ljudske uši su ti kao polje - posiješ sumnju, nikne laž; posiješ laž, nikne krv.

Gospodine Gojko Beriću, vaš esnafski kolega Bakir Hadžiomerović je posijao sumnju iz koje je nikla laž. Ako ste svjesni toga, i ako želite da se oslobodite te laži koju ste svjesno ili nesvjesno usvojili, mi vas pozivamo da nas posjetite u Gluhu Bukovicu i da nam održite predavanje, ali i da mi vama kažemo da naš vjerski poglavar, o kojem vi ružno govorite, voli da njegov narod bude obrazovan, vrijedan, pošten i pametan, jer, ako niste znali, naš vrhovni poglavar dr. Mustafa Cerić je najobrazovaniji vrhovni poglavar u Bosni i Hercegovini i šire. Žao nam je ako vam to smeta, ali mi smo na to ponosni i zato nam je naš vrhovni vjerski poglavar uzor u svemu, pa tako i u našoj želji da budemo i obrazovani i pametni te da ne dopustimo da nas bilo ko kleveće i ponižava. Mi se ne stidimo što smo seljaci, već se ponosimo što smo pošteni i iskreni ljudi.

Gospodine Beriću, nije vam na čast da vrijeđate našeg vrhovnog vjerskog poglavara. Jer čineći to vi vrijeđate sve nas.

Mi nismo pročitali knjiga koliko ste vi, g. Beriću, ali jesmo vidjeli životnih priča više od vas i zato znademo život u njegovoj svakodnevnici a ne u ofucanim komunističkim foteljama "Oslobođenja".

U nadi da ćete ovo naše pismo primiti u dobroj namjeri i da ćete se odazvati našem pozivu da nas posjetite, primate izraze našeg poštovanja!

Džematski odbor Gluha Bukovica: Musić Alija, predsjednik, Selava Zahid, član, Mekić Huso, član, Hodžić Salkan, član, Ćosić Sefir, član.