A+ A A-

Podrška Medžlisa Islamske zajednice Maglaj

Maglaj, 4. februar 2009. (MINA) -Povodom učestalih napada dijela elektronskih i printanih medija na Islamsku zajednicu u BiH, Rijaset i na ličnost reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Maglaj je na svojoj 20-oj redovnoj sjednici održanoj  u Maglaju, donio odluku da uputi ovaj proglas kojim izražava punu podršku Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Reisu-l-ulemi u rukovođenju i organizaciji Islamske zajednice u bremenito i teško vrijeme velikih iskušenja.

Posebno izražavamo, svoje iskreno, zadovoljstvo i radost početka izgradnje administrativnog i poslovnog sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH i rezidencije Reisu-l-uleme u Sarajevu, kao  i svoju  spremnost da u okvirima raspoloživih mogućnosti pomognemo ovaj historijski i generacijski odvažan poduhvat i značajan projekat.

Stoga, smo zahvalni Allahu, što smo sudionici ovoga vremena i ponosni na reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića i plemenite bošnjačke dobrotvore, što pokrenuše projekat, koji smo decenijama čekali u kome će se ako Bog da, prepoznavati snaga i jedinstvo Islamske zajednice, kao institucionalnog oblika duhovnosti  u Bošnjaka.

Iznenađuju nas, zabrinjavaju i vrijeđaju napadi na Rijaset IZ u BiH i Reisu-l-ulemu, koji dolaze od pojedinih uposlenika Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Zato, pozivamo sve uposlenike i članove Islamske zajednice na jedinstvo u radu za sretnu i sigurnu budućnost Islamske zajednice, kao jedinog temelja naše opstojnosti u prostoru i vremenu.

Ogorčeni smo na medije i novinare, koji orkestrirano izvan svih kodeksa etike brutalno i neprofesionalno napadaju Islamsku zajednicu, Rijaset i Reisu-l-ulemu i iste najoštrije osuđujemo,   jer se time vrijeđaju naše moralne, duhovne vrijednosti i dostojanstvo, kaže se u saopćenju Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Maglaj.