Promo banner

A+ A A-

Zabrinutost travničke uleme zbog vrijeđanja IZ

Broj: 018/09

Datum: 29.1.2009.g.

 

Predmet: Saopćenje za javnost,

 

Povodom učestalih napada Federalne televizije na Islamsku zajednicu i Reisul-ulemu, travnička ulema i imami Muftiluka travničkog  izdaju slijedeće saopćenje za javnost.

Ovim pismom želimo izraziti protest i zabrinutost zbog iznošenja kontinuirane laži, mržnje, omalovažavanja, vrijeđanja, ponižavanja i kriminaliziranja Islamske zajednice a posebno vrhovnog poglavara reisul-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića.

Kao građani i pripadnici Islamske zajednice svjedočimo da kvalifikacije ovakve vrste ne vrijeđaju samo nas nego i veliki broj vjernika koji se, dok uredno plaćaju TV-pretplatu, s pravom pitaju kuda ovo ide i ima li ovome kraja.

Smatramo, također, da je dovođenje osoba iz kriminalnog miljea u gledanim emisijama da ocjenjuju rad i ulogu vrhovnog poglavara IZ-e u BiH u najmanju ruku blaćenje novinarske etike i pokazatelj gesla da cilj opravdava sredstvo. U takvim i sličnim metodama prepoznajemo vrijeme montiranih izjava, osjećaj žala nekih ljevičara za prošlim vremenima te želju za ideološkom indoktrinacijom i dominacijom, kao i njihovu iskonsku čežnju za diskreditacijom ličnosti, samo zato što ne misle ''kao ja i nisu kao ja''.

Federalna televizija je dio Javnog RTV-servisa i, kao takva, ona bi morala odražavati i štititi interese naroda koji žive u BiH. Međutim, već izvjesno vrijeme ta ista televizija bez povoda, bez ikakvih moralnih normi, osjećaja odgovornosti i istinitoga informiranja građana napada na vrijednosti islama i Islamske zajednice.

Takvo stanje je neodrživo i mi dižemo svoj glas protiv takvih postupaka, najoštrije osuđujući bezočna izmišljanja i laži.

Mi idalje vjerujemo u profesionalno novinarstvo i smatramo da FTV ima obavezu da istinito i profesionalno informiše javnost, te da je ta obaveza u odnosu na privatne medije znatno izraženija i senzibilnija.

Radi javnosti a i odgovornosti se pitamo, gdje su naučne i odgojno-obrazovne emisije i sadržaji, gdje su sadržaji koji će formirati pozitivne vibracije u svim segmentima društva a koji zaslužuju da budu predstavljeni.  

Nisu li mediji jednako tako odgovorni za stanje društva i nacije. Njihov utjecaj je snažniji i prodorniji od bilo kog drugog utjecaja na formiranje mišljenja i stava javnog mnijenja.  

Smatramo da su ovakvi postupci FTV-a u odnosu na vrijednosti bošnjačkog naroda i institucije Islamske zajednice neprimjereni, između ostalog i zbog toga što je naplativost RTV-pretplate kod bošnjačkog naroda izrazito visoka. Zato očekujemo objektivnost, profesionalizam i ravnopravan tretman, kako ne bismo posezali za drugim metodama protesta.

Izjavljujemo da je pravo i obaveza Islamske zajednice da gradi, izgrađuje, razvija i unapređuje svoje ustanove i institucije, te se zahvaljujemo svima koji razumiju potrebu Islamske zajednice i daju podršku njenim aktivnostima i razvoju.

Mislimo da je ovaj medijski pritisak usmjeren protiv izgradnje upravne zgrade Rijaseta ciljan s namjerom da se prikrije višedecenijska otimačina vakufske imovine te njena konačna legalizacija.

Pozivamo ulemu, imame, kao i ostale službenike Islamske zajednice da svoje konceptualne razlike, mišljenja i stavove iznose i usaglašavaju unutar institucija Islamske zajednice jer je to jedino ispravan i konstruktivan način  rješavanja problema kojih ni Zajednica kao dio društva nije pošteđena.