Promo banner

A+ A A-

Proglas Mešihata IZ Bošnjaka Australije

Sarajevo, 14. januar 2009. (MINA) - Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka Australije, bošnjački imami Australije kao i hiljade džematlija bošnjačkih džemata širom Australije: Perta, Brizbana, Sidneja, Melburna, Kanbere, Dzilonga, Adelaida, Gold Kosta, Newcastle i drugih gradova, duboko su povrjeđeni, razočarani i s pravom ogorčeni diletantnim ponašanjem i neodgovornošću novinara i njihovim učestalim propagandističkim napadima posredstvom elektronskih medija, televizije, radija i štampe u BiH, na vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića.

Kontinuirani napadi i insinuacije kojim se pokušava omalovažiti ugled ove najveće bošnjačke islamske institucije i Reisova čast, prema mišljenju Mešihata IZ Bošnjaka Australije, imaju za dugotrajni cilj obezglavljivanje i zbunjivanje bošnjačkih muslimana u domovini i dijaspori. Bošnjake Australije ti napadi neće pokolebati niti zbuniti. Naprotiv, oni će nas učiniti još jačim i iskrenijim pomagačima Islamske zajednice u BiH i njene najviše 100-godišnje institucije Reisu-l-uleme.

Pokušaji omalovažavanje ugleda jedne od najvećih i najzaslužnijih ličnosti koja ovoga momenta, po slobodnoj volji muslimana Bosne i Hercegovine, časno i dostojno obnaša funkciju lidera muslimana BiH, a koji takođe, nedvojbeno, važi za jednog od najzaslužnijih boraca na globalnom planu na polju izgradnje trajnog povjerenja između svijeta islama i svijeta zapada.

Mešihat IZ Bošnjaka Australije takođe podržava projekat izgradnje sjedišta Reisu-l-uleme i Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i ponosi se s vrijednim privrednicima BiH koji su svojom financijskom podrškom stali uz svoju Islamsku zajednicu i svoga Reisa da im pomognu da na dostojan način mogu prezentirati Islamsku zajednicu BiH ostatku svijeta i svim velikodostojnicima koji budu posjećivali IZ u BiH.

Oni koji danas namjerno iskrivljavaju istinu i osuđuju legitmne potrebe Islamske zajednice za izgradnjom svoga pristojnog sjedišta, nisu imali hrabrosti usprotiviti se nekadašnjim komunističkim aparatčicima u vrijeme kada su bivši totalitarni komunistički lideri i diktatori, njihovi slugani gradili palače u svakom manjem i većem gradu, u svakom poznatom i nepoznatom odmaralištu, kupalištu ili skijalištu. Oni nisu dizali svoj glas protiv milionskih Rolls Royce automobila, luksuznih brodova i vozova te drugih raskošnih nebuloza, koje su bile financirane s leđa sirotinje i radnika, i to sve, ko biva, u ime "socijalističkih" ideala samoupravnog sistema Jugoslavije. Po ovim novinarčićima, svi imaju pravo na svoje, samo muslimani nemaju čak ni pravo da imaju svoje sjedište već treba da čame u džamiji koja za to nikada nije niti bila predviđena.

Mešihat IZ Bošnjaka Australije duboko je svjestan da se međuovisni svijet danas nalazi u post-ideološkom dobu u kojem: tradicija, vjera i kultura više nisu i nikada neće biti delegirane na margine društveno-političkog života kao što je to nekada bilo za vrijeme lenjinističkog komunizma, već će imati svoje legitimno mjesto u povijesti svoga naroda i svoje države. Stoga treba da se što prije pomire s činjenicom da je vrijeme agresivnog ultrasekularizma i ateizma već više od jedne decenije bačeno na smetljište povijesti.

Čitav zapadni svijet je toga svjestan, svi, izuzev jednog broja neo-komunističkih novinarčića, koji se svijetu prodaju kako se navodno bore za 'liberalnu demokraciju' i 'ljudska prava' i to pokušavaju demonstrirati takmičeći se ko će više, grđe i gore ukaljati ličnost vrhovnog poglavara Islamske zajednice kojeg s pravom poštuju i kojem se divi većina muslimana diljem islamskoga i zpadnoga svijeta. Očito je da ti novinarčići zapravo nisu ni svjesni da su još uvijek taoci zaostataka komunističke svijesti i da im to neće pomoći da ostvare svoju karijeru.

Neka se takođe bosanski političari, na svim nivoima vlasti s pravom zapitaju. "zbog čega svijet, i zapadni i istočni (islamski), posebno u reisu Ceriću prepoznaju ličnost 21. stoljeća, vođu muslimana BiH, lidera europskih muslimana" dok niti prema bilo kojem od njih ne iskazuju slično poštovanje i respekt, kaže se u proglasu Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije kojeg su potpisali mr. Osman Softić, predsjednik Mešihata, i prof. Salih ef. Mujala, glavni bošnjački imam za Australiju.