A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme u Begovoj džamiji

minberSarajevo, 14.novembar 2008. (MINA)- Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je u Begovoj džamiji u Sarajevu imamio džumu namaz i održao hutbu. Reisu-l-ulema je današnju hutbu posvetio ljubljanskoj džamiji, za čiju gradnju su danas u svim džamijama nakon džume namaza organizirane sergije - prikupljanje dobrovoljnih priloga za njenu gradnju.

MINA u cjelosti prenosi hutbu resiu-l-uleme:

-Draga braćo i sestre,

Današnja hutba posvećena je ljubljanskoj džamiji, koju evo već nekoliko decenija muslimani u Sloveniji pokušavaju podignuti. Sada je izgledno više nego ikad ranije da bi se Slovenija mogla upisati na listu poštovatelja ljudskih prava, posebno vjerskih prava muslimana.

Naravno, muslimani u Sloveniji moraju za svoje pravo na džamiju platiti visoku cijenu za zemljište (više od četiri milijuna eura), pa tek onda za cijenu same džamije.

Nema milosti za vjerska prava muslimana u Europi - sve se mora platiti. Svaki gram našeg prava mi moramo zaraditi i platiti. Za svako slovo za vizu da putuju slobodnom i „otvorenom" Europom bosanski muslimani moraju satima, a ponekad i danima, čekati dok se provjeri njihova podobnost. I sve se to mora platiti. Nismo ljubomorni što neki naši sugrađani imaju dva pasoša, jedan za ulazak u Bosnu i Hercegivinu a jedan za izlazak u Europu, ali se osjećamo diskriminiranim. Neka se čuje naše javno pitanje: Je li to nagrada ili kazna zato što smo preživjeli!?

No, to je naša sudbina u Europi, kao što je i naša sudbina i naša islamska čast da sudjelujemo u izgradnji džamije u Ljubljani. Zato vas pozivam da se danas, kao i idućeg petka, prema vašim mogućnostima, odazovete na sergiju koja se organizira ovdje u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon džume-namaza. Sergija za ljubljansku džamiju je danas organizirana i u svim džamijama širom naše domovine i dijaspore.

Draga braćo i sestre, ,, prenosi se da je poznati bagdadski sufija Šibli ibn Džahder (umro 334/945.) rekao: - Pročitao sam četiri hiljade hadisa i, na kraju, izabrao sam samo jedan, kojeg sam dobro upamtio i prema kojem sam svoj život uskladio, jer sam u tom hadisu našao sreću na ovome i vidio spas na drugome svijetu, a to je hadis u kojem Alejhisselam savjetuje svoje ashabe (drugove), pa im kaže: - Radi za dunjaluk u mjeri tvog boravka u njemu; radi za ahiret u mjeri tvog ostanka u njemu; radi za Allaha u mjeri tvoje potreba za Njim; i radi za Džehennem u mjeri tvoje izdržljivosti u njemu!

[إعمل لدنياك بقدرمقامك فيها، وإعمل لآخرتك بقدر بقائك فيها، وإعمل لله بقدر حاجتك إليه، وإعمل للنار بقدر صبرك عليها ].

Šejh Šibli je u pravu - u rečenom hadisu je sažeta filozofija ljudskog života. Dunjaluk je privremeni boravak, ali čovjek mora raditi onoliko koliko treba da taj njegov boravak na dunjaluku bude što uspješniji i što korisniji za ljude s kojima živi, jer najbolji je onaj čovjek od kojeg ljudi imaju najviše koristi.
No, ljudski uspjeh na dunjaluku, bez obzira kolika mu je vrijednost, ako nije čvrsto uvezan u sistem ahiretskih vrijednosti, izgubit će se u otpadu povijesti.
Jer, dunjaluk je prolazan, pa je i sistem dunjalučkih vrijednosti prolazan, osim onog dijela koji ulazi u sistem ahiretskih vrijednosti, koje su vjećne zato što je ahiret vjećan.

Ljudima je ostavljeno da izaberu prolaznost uspjeha na dunjaluku ili vječnst učinka na ahiretu:و من يرد ثواب الدنيا نأتيه منها ومن يرد ثواب الآخرة نأتيه منها - Onaj koji hoće da ga se vrednuje prema sistemu dunjalučkih vrijednosti, bit će tako vrednovan, a onaj koji hoće da ga se vrednuje prema sistemu ahiretskih vrijednosti, bit će tako vrednovan (Kur'an, 3:145).

S pravom se pitate: Kakva je razlika između sistema dunjalučkih i ahiretskih vrijednosti? Razlika je kao nebo i zemlja. No, ta razlika ih ne isključuje, već ih spaja isto kao što su nebo i zemlja različiti, ali spojeni u svijet u kojem se odvija život prema sistemu zemaljskih zakona, koji su uvezani u sistem nebeskih zakona.

U rečenom hadisu nam se kaže da radimo za Allaha u mjeri naše potrebe za Njim. Pa ima li i jedan trenutka kad nismo potrebni Allahove ljubavi, milosti i pomoći. Nema ni jednog trenutka u našem životu u kojem smo oslobođeni potrebe Allahove pomoći. Za svaki dah kojeg dišemo, za svaki pokret kojeg učinimo, za svaki miris kojeg osjetimo, za svaku misao koju pomislimo, za svaku riječ koju izgovorimo i za svako djelo kojeg uradimo - potrebna nam je Allahova ljubav, Allahova milost i Allahova pomoć.

Eto, zašto je lijepo biti musliman - da ti život bude ljudski po mjeri dunjalučkih potreba, da ti smrt bude lahka po mjeri ahiretskih darova, da ti Allahova ljubav, milost i pomoć budu prisutna po mjeri ljudskih potreba, te da ti strah od Džehennema bude zamijenjena nadom u Džennet po mjeri ljudske izdržljivosti.

Draga braćo i sestre, izmjerimo naše današnje stanje mjerama rečenoga hadisa da vidimo koje su nam vrijednost u sistemu dunjalučkih vrijednosti najvažnije, a koja u sistemu ahiretskih vrijednosti? Ako su nam dunjalučke vrijednosti dom i domovina najvažnije, šta su nam onda najvažnije ahiretske vrijednosti koje treba da nam osiguravaju trajnost dunjalučkih?!

Dakako, najvažnije ahiretske vrijednosti, bez kojih se ne mogu uživati, niti razvijati dunjalučke su vrijednosti vjere u Boga i vrijednost vjernosti u brata-čovjeka. Ako nema vjere u Boga, nema ni vjernosti u brata. A ako nema vjernosti u brata, nema ni bratske sloge i solidarnosti. A ako nema sloge i solidarnosti među braćom, nema zajedničkog doma i nema zajedničke domovine.

Dakle, ako nema sloge i solidarnosti među nama, nema džamije. A ako nema džamije, musliman rizikuje da živi izvan sistema ahiretskih vrijednosti, a to znači da može izguti i dunjaluk i ahiret.

Mi se ovdje osjećamo odgovornim za svaku našu sestru i za svakog našeg brata u svijetu, a posebno za naše sestre i našu braću po vjeri u našem susjedstvu, kao što je Slovenija, i zato je naša moralna obaveza da im pomognemo u njihovom nastojanju da podignu džamiju u kojoj će njegovati vjeru u Boga i razvijati vjernost u brata-čovjeka.

Želimo poručiti muslimanima u Sloveniji da ćemo biti s njima sve dok ne ostvare dunjalučku vrijednost džamije, koja će ih čvrsto povezati sa sistemom ahiretskih vrijednosti, koij će im osigurati uspjeh na dunjaluku i spas na ahiretu.

Uz Allahovu pomoć i našu bratsku slogu i solidarnost, uspjet ćemo napraviti džamiju u Ljubljani, ako Bog da.

Allahu Svemogući, osnaži nas u našem nastojanju da radimo za dunjaluk u mjeri našeg boravka u njemu, da radimo za ahiret u mjeri našega ostanka u njemu, te da radimo za Allaha u mjeri naše ljudske potrebe za Njim!

Allahu Sveznajući, omili nam dunjalučke vrijednosti kroz ljubav prema ahiretskim vrijednostima vjere u Tebe i vjernosti u našega brata!Allahu Milosni, obaspi nas blagodatima Tvoje ljubavi, milosti i pomoći! Amin!