Promo banner

A+ A A-

Predramazanski susret glavnih imama s reisu-l-ulemom

Sarajevo, 26. avgust 2008. (MINA) - Danas je u amfitetru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan tradicionalni predramazanski susret reisu-l-uleme s glavnim imamima Islamske zajednice u BiH.

     Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH mubarek ramazan počinje u ponedeljak 1. septembra 2008. godine.

     Na sastanku je predstavljen ovogodišnji ramazanski program kojeg je obrazložio  Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.

     Naročita pažnja za ovaj ramazan bit će posvećena brizi slabim i nemoćnim. Ramazanski program predviđa aktivnosti na moralnoj obnovi i poboljšanju međuljudskih odnosa.

 

     Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta je imamima govorio o važnosti administrativne discipline unutar komunikacije Islamske zajednice, posebno na relaciji medžlis IZ - muftijstva - Rijaset IZ. Ukazano je na neke propuste koje treba otkloniti posebno na relaciji ispunjavanja obaveza Rijaseta prema medžlisima, ali i obaveza medžlisa prema Rijasetu.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je govorio o ramazanu i njegovim ibadetima kao što su post, iftar, teravije, vaz, mukabela, itikjaf, sehur. Posebno je bilo govora o važnosti mubarek noći: Lejletu-l-Bedra i  Lejletu-l-Kadra, važnosti hutbi petkom u ramazanu i bajramske hutbe, zatim obavezi zekata kao četvrtog islamskog šarta. Kao što je poznato Rijaset Islamske zajednice je ustanovio Ured za zekat. Ured za zekat je izradio vrlo kvalitetan zekat kalkulator koji je postavljen na Rijasetovoj web stranici www.rijaset.ba i svako može sebi obračunati kolika mu je obaveza zekata, ali je obaveza i Rijaseta da u tom pogledu pomogne.

     Bilo je riječi i o ramazanskim sijelima, imamskim savjetovanjima, ukjljučivanju polaznika vjerske pouke u ramazanske aktivnosti i uključivanju ženskog džemata u ramazanski ibadet.

     Također, je bilo riječi i o tome da se iznova objašnjava misija Islamske zajednice, a to je da promovira dobro, a suzbija zlo, te da Islamska zajednica treba biti otvorena za sve dobronamjerne ljude.

 

 

     Posebno je naglašeno da se džamija i drugi vjerski objekti ne koriste za promociju bilo kakvih  političkih ili ideoloških pravaca, već da aktivnost Islamske zajednice treba da bude u skladu s njenom misijom, a to je promoviranje moralnih vrijednosti i poziv muslimanima na moralnu obnovu.

     Sastanak reisu-l-uleme s glavnim imamima protekao je u prijatnoj atmosferi. Svi imami su izrazili svoju spremnost da će, koliko je u njihovoj moći, ovogodišnji ramazanski program provoditi na zadovoljstvo Allaha dž. š. i prema uputama Rijaseta Islamske zajednice.

     Na kraju je reisu-l-ulema čestitao svim imamima ramazan-šerif, kao i savim muslimanima i muslimankama.

     Glavnim imamima je na današnjem sastanku podijeljena Ramazanska poruka Savjeta reisu-l-uleme u koj se muslimani pozivaju na bratstvo i solidarnost na putu općeg dobra.