Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema s glavnim imamima iz dijaspore

Sarajevo, 5. avgust 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić održao je danas u Rijasetu tradicionalni predramazanski susret s glavnim imamima iz dijapore.

Sastanku su prisustvovali Mirsad ef. Mahmutović, šef Ureda Rijaseta za bošnjačku dijasporu, muftija  Mustafa ef. Klanco predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj,  Pašo ef. Fetić, Mehmed ef. Jakubović, Ishak ef. Alešević, Sabrija ef. Hadžiabdić i Fikret ef. Arnaut  (Njemačka), Senaid ef. Kobilica (Norveške), Idriz ef. Karaman (Švedska), Harun ef. Hodžić (Francuska) i Mirsad ef. Kalajdžić glavni imam, koordinator Ureda Rijaseta za Tursku.

Nakon što su glavni imami upoznali reisu-l-ulemu sa stanjem u njihovim džematima i iznijeli brojna pitanja s kojim se susreću u imamskoj misiji u dijaspori, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić im se obratio ukazavši na najznačajnije aktivnosti tokom predstojećeg mjeseca ramazana.

Na ovom susretu s imamima o obavezi davanja zekjata i sadekatul-l-fitra i načinu njihovog prikupljanja govorio je mr. Elnur Salihović, a šerijatska pojašnjenja u vezi posta i namaza dao je dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin.