Promo banner

A+ A A-

HUTBA - POZIV ZAMJENIKA REISU-L-ULEME SREBRENIČANIMA

hafiz_spahic     Sarajevo, 9. mart 2007. (MINA) - Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić danas je u Begovoj džamiji u Sarajevu  imamio džumu namaz i održao hutbu koju je  posvetio  problemu Srebreničana i njihovoj odluci da kolektivno napuste svoja ognjišta.

     U  hutbi je  zamjenik reisu-l-uleme, između ostalog, rekao:

     - Poštovane majke, sestre i braćo iz Srebrenice!

     Obraćam vam se svjestan svoje nemoći.

     Ne mogu od vas ništa tražiti. I niko nema pravo da od vas nešto traži.Vama je već oduzeto previše. I još vam se oduzima.

     Prije dvanaest godina vama su na najbrutalniji zločinački način oduzeti vaši najmiliji, a vi ste protjerani sa svojih ognjišta. Dvanaest godina traje vaše stradanje i vama se oduzima pravo na dostojanstven život.Svijet koji nije spriječio ubijanje vaših očeva, sinova, djedova, braće, dvanaest godina vam nudi i oduzima nadu u izvršenje pravde. Dvanaest godina vam se obećava pravda, a zločinci i njihovi istomišljenici na javnim skupovima nekažnjeno nosaju parole kojima se slave počinioci i sredstva zločina.

 Dragi Srebreničani!

     Ja vam ne mogu ništa obećati, i zato vas ne mogu ni pozvati da učinite ili ne učinite nešto. Ja vam ne upućujem poziv, ja vam sa ovog časnog mjesta upućujem molbu: Ne napuštajte Srebrenicu!

      Najviša sudska instanca donijela  je presudu koja nije zadovoljila pravdu, ali je potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid i da više niko ne bi smio nekažnjeno poricati genocid u Srebrenici. Zato vas molim, ostanite u Srebrenici! Ne dozvolite zločincima, njihovim pomagačima, istomišljenicima i svima onima koji su ravnodušni prema vašim žrtvama da pobijede, da vam oduzmu Srebrenicu, da vam oduzmu sve.

     Nađite snage da izdržite. Jednom ste već napuštali Srebrenicu. I gubili svoje domove, svoj zavičaj.  Izdržite!. Tako ćete pomoći dobrim ljudima ove zemlje u njihovim nastojanjima da Bosna i Hercegovina bude domovina svih svojih građana na cijelom svom teritoriju.

     Molim vas. Izdržite! Ako možete. Ako ne možete, niko na svijetu nema pravo da vam zamjeri što ne možete.

     Od Stvoritelja i Gospodara  svijeta išćem pomoć vama i svima onima koji to zaslužuju, kazao je u hutbi zamjenik reisu-l-uleme h. Ismet ef. Spahić.