Promo banner

A+ A A-

SVJETSKI SAVEZ MUSLIMANSKE ULEME O DOGAĐAJIMA U SOMALIJI

somalia_physical_map    Sarajevo, 4. maj 2007. (MINA) -  Svjetski saveza muslimanske uleme oglasio se saoćenjem za javnost o krvavim događajima u Somaliji.

    MINA prenosi u cjelosti to saopćenje:

    -Svjetski savez muslimanske uleme sa zebnjom i bolom prati događaje u Somaliji, a  posebno u Mogadišu gdje se vrše neprestana granatiranja, ubijanja bespomoćnih civila, prisiljavanje da bez ikakva osnova napuste svoje domove sklanjajući se od pakla sukoba koji se vode u glavnom gradu od početka ovog mjeseca. Taj grad je napustila polovina njegovih stanovnika, a u njemu se granatiraju čak i ostaci bolnica koje u glavnom gradu još uvijek rade i primaju na stotine ranjenih mada u njima nema ni elementarnih medikamenata i lijekova. Broj poginulih do sada je 300 ali se on u porastu svaki dan. To govori o divljaštvu etiopskih snaga koje izljevaju svoj bijes i istorijsku mržnju protiv nenaoružanog somalijskog naroda od kako su okupirali somalijski glavni grad u decembru 2006. To je ono što je ponukalo mnoge međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava da zahtijevaju međunarodnu istragu o ratnim zločinima i masovnim ubistvima koji su počinjeni u Mogadišu  početkom ovog mjeeca.

    Što se tiče humanitarne katarstrofe koju preživljavaju ljudi u Somaliji, Svjetski savez muslimanske uleme izjavljuje slijedeće:

    Prvo: Potvrđujemo da su, za ovo što se događa u cijeloj Somaliji a posebno u Mogadišu, odgovorne okupacione snage kao i oni koji stoje iza njih, a to je američka administracija. Ona je, naime, dala zeleno svjetlo Etiopiji za intervenciju u Somaliji pod izgovorom navodne 'borbe brotiv terorizma' koji se ovaj put ogleda u Pokretu islamskog pravosuđa čiji se uticaj lagano i uz podršku naroda proširio na većinu teritorija Somalije i već je bio uspostavljen red, sigurnost i stabilnost u glavnom gradu kao i većini ostalih grdaova Somoalije što nije zabilježeno od početka građanskog rata koji traje još 1991.g.

    Drugo: Obraćanje svrgnute somalijske vlade Etiopiji za pomoć i njihova uloga u svrgavanju Pokreta islamskog pravosuđa i okupaciji somalijskog teritorija, te ubijanje, zatvaranje i progon cijelog jednog naroda a posebno građana Mogadiša umjesto mira i međusobnog pomirenja je nezakonit akt koga ne odobrava islam. To je nešto što predstavlja prijetnju po budućnost Somalije i ostalih muslimanskih naroda.

    Treće: Šesnaestogodišnji žestoki građanski rat, koga preživljava somalijski muslimanski narod, a rat se i dalje nastavlja tako da se ne omogućujući ni jednoj strani da pobijedi nas sve poziva da zaustavimo ovaj iscrpljujući rat te da radimo na ostvarenju prava jednakih za sve strane u Somaliji kako bi rješili svoje međusobne probleme a time i probleme cijle zemlje tako da se ne daje povoda za stranu intervenciju i mješanje u unutarnje stvari njihove domovine.

    Svjetski savez muslimanske uleme objelodanjuje svoju spremnost za posredovanjem i slanjem delegacija zaraćenim stranama kako bi se zaustavilo proljevane muslimanske krvi te da radi izmirenju somalijskog naroda kako se ne bi dozvolilo silama dominacije da nametnu svoju kontrolu nad ovom zemljom koja ima strateški važan pomolžaj na afrikom kontinentu. Svjetski savez muslimanske uleme će smatrati odgovornim svakog onoga ko se ne odazove pozivu na sveopšte pomirenje kako bi bilo osujećeno sijanje smutnje i zla koje se iza nje krije.

    Četvrto: Svjetski savez muslimanske uleme poziva zemlje članice Arapske lige (AL), Organizacije islamske konferencije (OIC) i sve zvaničnike arapskog svijeta i muslimanskih naroda da posvete više pažnje prema ovom ratu koji se vodi u Somaliji i da vrše veći međunarodni pritisak kako bi se iz Somalije povukla etiopska vojska a na njeno mjesto dovele arapske, muslimanske ili neutralne afričke snage koje će zavesti mir, red i sigirnost a ne okupaciju.

    Svjetski savez muslimanske uleme poziva sve organizacije koje se bave humanitarnim radom da priteknu u pomoć bilo da se radi o pomoći ranjenicima, prognanicima te da izraze svoju solodarnost i spremnost na pomoć svojoj braći u ovoj muslimanskoj zemlji koja prolazi kroz vrlo težak period  tako da se ne ostavlja prostora  za djelovanje nedobronamjernih zapadnih organizacija sumnjivih namjera te da se zaustavi rat, siromaštvo i glad.

    Allah zna svačiju namjeru. 'Ono što Allah hoće će se ostvariti makar se to i ne sviđalo nasilnicima, kaže se u saopćenje Svjetskog saveza muslimanske uleme kojeg su potpisali prof. dr Muhamed Selim El-Ava, generalni sekretar  i prof. dr Jusuf El-Karadavi, predsjedavajući  Svjetskog saveza muslimanske uleme. (kraj)

    (Prevod: Ibrahim Ahmetagić)