A+ A A-

SAOPĆENJE KABINETA REISU-L-ULEME

careva dzamia1     Sarajevo, 14. februar 2008. (MINA) -  Povodom saopćenja Centra za informisanje SDP-a (Oslobođenje, 14.02. 2008) u vezi sa SDP-ovim osporavanjem slobode i prava djeci u predškolskim ustanovama na vjerski i moralni odgoj, Kabinet reisu-l-uleme se oglasio saopćenjem u kojem se kaže:

     -Tačno je da reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić podržava „uvođenje vjeronauke u javne ustanove - obdaništa za djecu od 3 do 5 godina" zato što je to zakonsko pravo roditelja i moralno pravo djece da se odgajaju u duhu moralno-etičkih vrijednosti, koje će ih sačuvati od maloljetne delikvencije unatoč SDP-voj satanizaciji tog prava, jer se time, kao što kaže SDP „vrši brutalna podjela i segregacija od malih nogu". 

     Što se tiče SPD-vog otvorenog pitanja „da li se (reisu-l-ulema) slaže sa uvođenjem vjeronauke u vrtićima gdje Bošnjaci nisu većina i da se tako odvajaju od druge djece i prave građanima drugoga reda" lahko je odgovoriti, jer se to, na očigled SDP i OSCE, uveliko već događa bošnjačkoj djeci, koju ne odvajaju već ih otuđuju od njihove vjere.

     I na kraju, da li je aktualni predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić, kao visoki dužnosnik SDP-a, svjestan šta je potpisao u čl. 16 Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, potpisanog 19. 04. 2006., u kojem stoji: „Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskog plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obaveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao i za druge obavezne predmete."

     Da li i za ugovor sa Svetom stolicom treba održati referendum? Očito, SDP je hrabar samo kad  je riječ o uskračivanju prava muslimanima, njihovoj djeci i njihovim vjerskim i moralnim učiteljima i institucijama, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.