Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA U BRISELU

     Predsjednici Komisije, Vijeća i Parlamenta razgovarali o klimatskim promjenama i pomirenju sa europskim vjerskim liderima

     Brisel, 5. maj 2008. (MINA)  -  Na poziv predsjednika Europske komisije, Hose Manuela Borosa (José Manuel Barroso) danas je održan neformalni sastanak u sjedištu Europske komisije sa dvadeset visoko rangiranih predstavnika kršćanstva, judaizma i islama u Europi. Sastankom su predsjedavali predsjednik Europske komisije Baroso, premijer Slovenije i sadašnji predsjednik Europskog vijeća Janez Janša i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Potering (Hans-Gert Pöttering). Ovogodišnji sastanak sa europskim vjerskim liderima fokusirao se na dva izazova sa kojima se suočava Europska unija: klimatske promjene i pomirenje (Climate Change and Reconciliation).

     Ovo je četvrti godišnji sastanak sa vjerskim liderima a drugi na poziv predsjednika tri institucije Europske unije. Inače, ovu inicijativu je pokrenuo predsjednik Baroso 2005. god.

p-013849-00-01h )

    Reisu-l-ulema, Hose Manuel Boroso, Janez Janša i Hans-Gert Potering 

     U svom obraćanju o temi: Klimatske promjene: etički izazov za sve kulture, predsjednik Baroso je rekao: „Klimatske promjene obavezuju sve nas da preduzmemo hitnu akciju. Svaki dio civilnog društva mora pridonijeti da se osigura održiva budućnost naše planete. Zahvaljujući svom neposrednom pristupu i ulozi u društvu, vjerske zajednice mogu učiniti značajan utjecaj na svijest ljudi da obrate pažnju na važnost održive budućnosti. Ujedinimo se u zajedničkom naporu tako da dokažemo da su propovjednici sukoba civilizacija u krivu" - naglasio je predsjednik Baroso.   

     Predsjednik Europskog vijeća Janez Janša je kazao: „Prirodni okoliš nije samo prirodno već i sveto mjesto. Zajednica i predanost između čovjeka, prirode i Stvoritelja su osnovni principi judaizma, kršćanstva i islama."

     Budući da je ova, 2008. godina proglašena Europskom godinom međukulturnog dijaloga, sastanak na visokom nivou je iskorišten za razgovor o temi pomirenje kroz međukulturni i međuvjerski dijalog.

     S tim u vezi predsjednik Europskog parlamenta Potering je rekao: „Međukulturni dijalog je ključ za gradnju mostova među ljudima i za osiguranje mira zasnovanog na međusobnom poštivanju. Stoga, međukulturni dijalog je važan doprinos dobrosusjedskim odnosima koje Europska unija gradi, posebno u mediteranskom regionu."

     Učesnici godišnjeg susreta u Briselu su razmijenili mišljenja o dvije glavne teme i složili se da vjerske zajednice imaju bitnu ulogu u suočavanju sa zajedničkim izazovima i u mobilizaciji društva za održivu budućnost. Učesnici su izrazili spremnost i predanost da nastave dijalog među sobom i sa europskim institucijama.

Članovi Komisije Benita Ferero-Valdner (Benita Ferrero-Waldner) i Žan Figel (Ján Figel), te podpredsjednik Europskog parlamenta Mario Mauro su također bili prisutni na sastanku vjerskih lidera u Briselu.

     U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao:

      „Na prvom mjestu želim se zahvaliti predsjedniku Barosu na pozivu da prisistvujem ovom važnom sastanku. Također, želim iskazati podršku izboru tema za ovaj godišnji susret visokih zvaničnika Europe sa europskim vjerskim predstavnicima. Ja dolazim iz Bosne i Hercegovine, jedne od najstarijih europskih zemalja, koja se ponosi viševjekovnim suživotom različitih vjera i kultura. Zato su neki nazvali Sarajevo drugim Jerusalemom u svijetu i prvim u Europi. Zasigurno, Sarajevo će i dalje tako biti i ostati - primjer suživota i tolerancije u Europi. Nadam se da je Europa to shvatila i prihvatila - Sarajevo kao svoju vlastitu kulturu i tradiciju suživota i tolerancije, pa više nikad neće dozvoliti da Sarajevo bude pod višegodišnjom opsadom, te da bosanski narod više nikada neće doživjeti genocid zato što je domaćin velike europske kuće zanemario svoje obaveze. Želim vas uvjeriti da bosanski narod vjeruje u istinu i pravdu europskih institucija pa tako i u pomirenje. Naravno, nije jasno zašto bosanska država još uvijek čeka pred vratima Europske unije kad se zna koliku je cijenu platio bosanski narod za očuvanje europskih vrijednosti suživota i tolerancije. Uvjeren sam da će ovoga puta domaćin naše nam zajedniče europske kuće čuti bosanski glas i neće ostati nijem pred zahtjevom bosanske djece da im budućnost bude bolja od prošlosti" - zakljućio je reisu-l-ulema svoje obraćanje u Briselu.

p-013849-00-30h(