Promo banner

A+ A A-

ODRŽAN SIMPOZIJ O HADŽU

     Sarajevo, 28. april 2008. (MINA) - U organizaciji Rijasetovog Ureda za hadž danas je u Sarajevu održan međunarodni simpozioj o hadžu. Otvarajući simpozij Mirsad Mahmutović, šef Ureda za hadž je istakao da je cilj ovog simpozija da iz više uglova sagleda organizaciju hadža kako bi se ona u narednom periodu još bolje unaprijedila i odgovorila zahtjevima, iz godine u godinu, sve više zaintersiranih da obave ovu islamsku dužnost.

Simpozij-hadz

     Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o hažu Muhameda Halilovića, u kojem je dat presjek istorijata odlazaka na hadž iz BiH od prvog zabilježenog odlaska 1557. godine Mehmeda Sarača iz Sarajeva, pa do današnjih dana, učesnici simpozija su u zanimljivim izlaganjima osvjetlili sve apekte odlaska i izvršavanja hadža i iznijeli više prijedloga za unapređenje njegove organizacije.

     O olakšicama u obavljanju hadžskih obreda govorio je dr. Enes Ljevaković fetva-emin Islamske zajednice u BiH, o organizaciji hadža u BiH u postratnom periodu Nezim Halilović Muderis, direktor Vakufske direkcije, o organizaciji hadža u Maleziji Mohd Salih bin Abdmubin predstavnik Tabung hadža, o organizaciji hadža u Srbiji i Sandžaku Rešad Plojović, muftija novosadski, o organizaciji hadža u Turskoj mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koordinator Ureda Rijaseta IZ u Istanbulu i o ekonomsko-turističkom aspektu hadža Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj.

     Ovom simpoziju su prisustvovali  i ambasador Saudijske Arabije u BiH  Fahd Al Zeid i ambasador Malezije u BiH Zulfikli Adnan.