Promo banner

A+ A A-

RELIGIJSKI I KULTURNI IDENTITET EVROSPKIH MUSLIMANA

     Ljubljana, 21. februar 2008., (MINAS) - U četvrtak, 21. februara 2008. godine, Ured ljubljanskog muftije organizirao je predavanje na temu »Religijski i kulturni identitet evrospkih muslimana« u Hotelu Garni u Ljubljani. Predavač je bio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. 

Svi smo zajedno građani Evrope

     Reisu-l-ulema je u početku prvo objasnio na koji način smo svi zajedno građani Evrope bez obzira na vjersku pripadnost, jer živimo u svijetu u kojem je pitanje Boga ili religije zapostavljeno. No, moramo priznati da se religija polahko vraća. Neki su nezadovljni, jer se svakodnevno ponovo govori o religiji. Zato što su muslimani izrazito predani islamu i to u javnosti i pokazuju, na neki način su najviše na udaru kritike onih nezadovoljnih.

     Potom je svoje predavanje kocipirao u tri dijela. Prvo je naglasio da se moramo svi zajedno učiti šta to znači biti evropljanin. Po njegovom mišljenju, Evropska unija je najzagonetnija organizacija. Ali ona ima jake institucije koje je održavaju.

obracanje-ljubljana01

Debata o evropskom identitetu

     Što se tiče njenog identiteta, resiu-l-ulema dr. Mustafa Cerić smatra da će debata o njemu teći sve dok bude trajala Evropska unija. Kazao je još da je religija veoma povezana sa kulturom, jer se prepliću jedno s drugim, odnosno religija utječe na kulturu i obratno. Pitao se je gdje smo dobili ideju o religiji? Evropa nije dobila nikakvu objavu, nikakvu religiju. Sve religije došle su sa istoka. Svi koji živimo u Evropi to smo dobili i u tome smo svi jednakopravni. U Evropi postoji strah od islama, jer je to Evropi nepoznato područje. Neki smatraju da je islam nedavno došao u Evropu. Dr. Cerić se ne slaže s tom činjenicom. U svom predavanju spomenuo je primjer Španije (Andaluzije) i prisutnost islama na Balakanu od 1463. godine.

     U drugom dijelu svog predavanja dr. Cerić predstavio je Deklaraciju evropskih muslimana koju je pripremio. Spomenuo je dva islama: onaj koji je u islamskom svijetu (daru-l-islam) i neislamskom (daru-l-harb). Tu činjenicu je objasnio na način da je rekao da su sve tri monoteistične religije (krščanstvo, judaizam i islam) misionarske religije i svi želimo proširenje. Na takav način je potrebno razumijeti neislamski svijet, odnosno daru-l-harb.

obracanje_ljubljana3

     I u trećem dijelu svoga izlaganja posvetio se je kontinuitetu pamćenja. Tu je spomenuo i neke znane muslimanske autore poput Ibn Rušda koji je pomogao Evropi da razumije Aristotela i druge. Uslijedila je zanimljiva rasprava gdje su prisutni imali mogućnost postavljati pitanja.

     Prisutne je pozdravio i muftija Nedžad Grabus koji se je zahvalio za dolazak na predavanje direktoru Ureda za vjerske zajednice dr. Dragi Čeparu, bosansko-hercegovačkom ambasadoru Izmiru Taliću, ombudsmenu u Sloveniji gospođi Zdenki Čebešak Travnik i drugim. Posebno je izrazio dobrodošlicu glavnom imamu Medžlisa IZ-e Sarajevo mr. Feridu Dautoviću koji se nalazi u pratnji reisu-l-uleme.